Policie v kauze Beretta stíhá bývalého protikorupčního detektiva

Události: Policie v kauze Beretta stíhá bývalého protikorupčního detektiva (zdroj: ČT24)

Zhruba dva roky po žalobkyni Dagmar Máchové policisté v kauze Beretta stíhají dalšího člověka, který se měl podílet na únicích z policejních spisů. Jde o bývalého detektiva protikorupční policie Vladimíra Zmrhala. Vyšetřování celé kauzy tak míří ke konci.

Pátý obviněný v kauze Beretta expolicista Zmrhal je stíhaný za podílnictví. Měl spolupracovat na trestné činnosti pražské žalobkyně Dagmar Máchové a dalšího bývalého detektiva Igora Gáboríka. Podle žalobců šlo zejména o úniky ze spisů.

„Pátá obviněná fyzická osoba si podala stížnost do zahájení trestního stíhání a o té rozhodne nadřízené státní zastupitelství,“ uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Nově obviněný Vladimír Zmrhal spoluvlastnil firmu zabývající se detektivními službami. Vyšetřovatelé se na něho podle protokolu ptali i současného šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiřího Mazánka.

„V době, kdy mi Gáborík nosil informace, tak říkal, že má velmi dobrého kamaráda jménem Zmrhal,“ řekl šéf NCOZ Jiří Mazánek. Zmrhal podle Mazánka od policie odešel kvůli alkoholu za volantem. „Následně byl Zmrhal propuštěn ze služebního poměru a Gáborík k tomu sdělil, že takto může dopadnout nepohodlný policista,“ dodal Zmrhal.

Počet obviněných v kauze Beretta je už podle informací České televize konečný. „Policejní orgán vede v současnosti stíhání pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby pro úplatkářské trestné činy,“ řekla Bradáčová.

Jeden z úniků, které police vyšetřuje, se týká například Nemocnice na Homolce. Její bývalý ředitel a nepravomocně odsouzený Vladimír Dbalý měl totiž o chystaném zásahu vědět dopředu a stačil ukrýt i kufr se 34 miliony.

„Tímto kufrem z pohledu obžaloby bylo potvrzeno, že pan obžalovaný získal tyto věci trestnou činností,“ řekl už letos v červnu státní zástupce Zdeněk Matula.

Policie ale prověřuje úniky i z dalších kauz. Obvinění zatím případ odmítají komentovat. „Ne, nezlobte se, já se vyjádřím později,“ odmítla reakci na kameru České televize obviněná státní zástupkyně Dagmar Máchová, kterou ministr spravedlnosti před dvěma lety postavil mimo službu až do pravomocného skončení celé kauzy.