TÉMA

Beretta

Obžalovaní v kauze Bereta se proti trestu vězení odvolali

Soud v kauze Bereta týkající se vynášení informací z trestních řízení uložil pražské státní zástupkyni Dagmar Máchové tři roky a čtyři měsíce vězení. Soukromého detektiva Igora Gáboríka poslal do vězení na tři roky, policistu Radka Holuba potrestal dvouapůlletým vězením. V případu čelil obžalobě ještě celník Pavel Šíma a Gáboríkův spolupracovník Vladimír Zmrhal, oběma soud uložil podmíněné tresty. Páteční rozhodnutí není pravomocné, všichni obžalovaní kromě Šímy se proti němu na místě odvolali. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která kauzu dozoruje, si pro případné odvolání, stejně jako Šíma, ponechala lhůtu.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 22:07|

V roce 2022 by měly soudy završit kauzu Davida Ratha či Mostecké uhelné společnosti

V plánech české justice pro letošní rok je ukončení několika velkých kauz. Odvolací soud projedná třeba takzvanou druhou větev korupčního případu kolem Davida Ratha. Rozsudek by měl už v první polovině roku zaznít v jedné z nejrozsáhlejších porevolučních kauz –⁠ privatizaci Mostecké uhelné společnosti.
2. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 17:02|

Bereta je před soudem. Začalo líčení s policisty a státní zástupkyní, podle obžaloby vynášeli informace

Kauza Bereta se dostala před soud. Obžaloba viní policisty, celníka a státní zástupkyni, že vynášeli informace z trestních řízení. Hlavní líčení začalo čtením obžaloby, která má přes dvě stě stran, potom začali vypovídat obžalovaní. Vinu odmítají.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 17:28|

Kauza Bereta se k došetření nevrátí, rozhodl soud. Hlavní líčení má být v březnu

Okresní soud pro Prahu-východ po předběžném projednání obžaloby nařídil hlavní líčení v takzvané kauze Bereta. Návrhy vrátit případ zpět k došetření odmítl. V kauze jde o podezření z vynášení informací z trestních řízení. Obžalobě v ní čelí státní zástupkyně Dagmar Máchová, detektiv protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal.
8. 1. 2021|

Státní zástupkyně obžalovala pět lidí v kauze Beretta, jsou mezi nimi žalobkyně, policisté i celník

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo pět lidí v takzvané kauze Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. V případu čelí obvinění pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal.
21. 8. 2020|

Policie ukončila vyšetřování v kauze Beretta. Všechny obviněné chce poslat před soud

Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. Všech pět obviněných navrhují vyšetřovatelé obžalovat. Informovala o tom vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Mezi obviněnými je například pražská žalobkyně Dagmar Máchová, několik policistů a bývalý celník. Policie je viní mimo jiné ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení.
5. 2. 2020|

Šéf státních zástupců odmítá náznaky Benešové: Trestní stíhání objednat nelze

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyloučil, že lze v České republice beztrestně objednat trestní stíhání. Novopečená ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) naznačila, že to možné je.
10. 5. 2019|

Policie v kauze Beretta stíhá bývalého protikorupčního detektiva

Zhruba dva roky po žalobkyni Dagmar Máchové policisté v kauze Beretta stíhají dalšího člověka, který se měl podílet na únicích z policejních spisů. Jde o bývalého detektiva protikorupční policie Vladimíra Zmrhala. Vyšetřování celé kauzy tak míří ke konci.
3. 12. 2018|
Beretta

Detektivové vyšetřují další možné úniky informací z policejních spisů. Například u kauzy Homolka

V kauze úniků informací z policejních spisů Beretta se dva roky po obvinění žalobkyně Dagmar Máchové objevují další podezření na „děravé“ spisy policie. Detektivové se podle zjištění ČT zaměřují zejména na informace o chystaných akcích protikorupční policie, jako byla například kauza Nemocnice na Homolce.
15. 9. 2018|

Načasoval bych to před sněm ČSSD a něco před volbami, říká Babiš na další nahrávce

Na internetu se objevila třetí nahrávka, na které ministr financí Andrej Babiš rozebírá náměty na články s dnes již bývalým redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. Diskutují o policejních spisech a záznamech výslechů, které se týkají kauzy Beretta. Přibil také mluví o vysokých policejních důstojnících včetně lidí z Generální inspekce bezpečnostních sborů a o tom, jak byli dosazeni do svých postů. Babiš tvrdí, že se stal obětí cílené provokace. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měl Babiš doložit, že se obrátil na policii s informací, že se mu do rukou dostal „živý“ policejní spis.
8. 5. 2017Aktualizováno8. 5. 2017, 20:43|
Beretta

Stíhání expolicisty Holuba nemusí vést GIBS, Ústavní soud odmítl jeho stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého vyšetřovatele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOFK) Radka Holuba. Nelíbilo se mu, že státní zastupitelství nepřidělilo jeho stíhání Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Holuba policie stíhá pro údajné vynášení informací o vyšetřování případů Nemocnice Na Homolce.
7. 4. 2017|
Beretta

Utajený výslech šéfa GIBS. V kauze úniku informací přiznal kontakt s obviněným detektivem

Šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína ve čtvrtek vyslýchala policie. Důvodem je kauza úniku informací a podplácení obviněné pražské žalobkyně Dagmar Máchové. Murín podle informací České televize přiznal kontakty se soukromým detektivem Igorem Gáboríkem, který je v kauze také obviněný.
23. 2. 2017|
Beretta

Kauza Beretta: Ústavní soud odmítl stížnost žalobkyně Máchové na podjatost Bradáčové

Ústavní soud odmítl stížnost obviněné státní zástupkyně Dagmar Máchové. Ta si stěžovala na podjatost vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která dozoruje případ Beretta. V něm je kromě Máchové obviněno také několik bývalých policistů, podezřelí jsou z vynášení informací z trestního řízení. Informaci ČT zjistila z databáze Ústavního soudu.
25. 11. 2016|
Beretta

Kauza Beretta: Soud odmítl stížnost kvůli prohlídce bytu, kde žije žalobkyně Máchová

Ústavní soud odmítl stížnost na domovní prohlídku bytu, ve kterém žije žalobkyně Dagmar Máchová. Prohlídku nařídil Okresní soud Praha-východ kvůli podezření, že se v bytě nachází důkazy o obviněném policistovi Igoru Gáboríkovi. Akce souvisí s takzvanou kauzou Beretta, která se týká vynášení policejních informací z trestních řízení za úplatu.
15. 11. 2016|
Beretta

Žalobkyni Máchovou zprostil Pelikán dočasně funkce. Je obviněna v případu vynášení údajů

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce obviněnou pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, a to do pravomocného rozhodnutí v případu vynášení údajů z trestních řízení. Informaci Českého rozhlasu potvrdila ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.
20. 10. 2016|
Beretta

Obvinění státní zástupkyně Máchové se týká firmy Knauf

Státní zástupkyně Dagmar Máchová, kterou ve středu obvinila policie v souvislosti s vynášením informací z vyšetřovacích spisů, měla vynést informace týkající se nadnárodní společnosti Knauf. Kauzu přitom podle obvinění sama neměla na starost. Podobnému podezření už Máchová čelila před jedenácti lety, ale vinu jí tehdy neprokázali.
7. 10. 2016|

Obviněná žalobkyně Máchová do vazby nepůjde, po výslechu byla propuštěna

Státní zástupkyně Dagmar Máchová byla ještě ve středu večer po výslechu propuštěna na svobodu. Máchovou zadrželi policisté ve středu dopoledne kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat případné svědky. Policejním výslechem ale důvody zřejmě odpadly důvody pro vazbu. Žalobkyně je obviněná ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění souvisí s kauzou vynášení informací z trestních řízení, takzvanou kauzou Beretta.
6. 10. 2016Aktualizováno6. 10. 2016, 10:23|

Policie zadržela a obvinila žalobkyni Máchovou proslulou kauzou Opencard

Policie zadržela státní zástupkyni Dagmar Máchovou a obvinila ji ze zneužití pravomoci. Pražská městská žalobkyně měla ještě nedávno na starosti řadu závažných trestních kauz. Dozorovala například Opencard nebo předražené nákupy v Nemocnici Na Homolce. Na jaře jí ale byly kauzy odebrány v souvislosti s vyšetřováním. Obvinění se týká vynášení informací z trestních řízení, policisté zároveň rozšířili obvinění dvěma již stíhaným lidem. Na zadržení Máchové upozornil server Novinky.cz.
5. 10. 2016Aktualizováno5. 10. 2016, 18:44|
90‘ ČT24

Babiš: Impulzem k policejní reformě byla kauza úniků ze spisů

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše byla impulzem ke sporné reformě policie kauza úniků z policejních spisů, ve které byl obviněn mimo jiné detektiv protikorupční policie. Vicepremiér to prohlásil po jednání vlády, která ve středu dostala další průběžnou informaci k policejní reorganizaci. Zejména to, jak se daří vypořádávat s námitkami, které proti reformě vznesli žalobci. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna k tomu uvedl, že ze 45 připomínek už zbývá vypořádat jen čtyři technické výhrady. Policejní reorganizace byla také tématem večerní Devadesátky na ČT24, na dotazy diváků odpovídal šéf policejních odborů Milan Štěpánek.
20. 7. 2016Aktualizováno20. 7. 2016, 21:25|
Reorganizace policie

Nová policejní centrála přijde o jeden živý případ – zřejmě úniky ze spisů

Vznikající Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se nebude moci zabývat jednou živou kauzou, pravděpodobně případem úniků z policejních spisů, vyplývá z podkladů pro středeční jednání vlády. O tom, kdo vyšetřování povede, rozhodnou žalobci. Ministři se zároveň dozvědí, jak se policie a resort vnitra vypořádaly s připomínkami žalobců k navrhovaným změnám.
19. 7. 2016Aktualizováno19. 7. 2016, 18:46|

Muži zadržení kvůli vynášení informací z trestních řízení si stěžují na vazbu

Radek Holub a Igor Gáborík stíhaní v kauze vynášení informací z trestních řízení podali stížnost proti vazbě. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu obvinil detektiva protikorupční policie Holuba, bývalého policistu z hospodářské kriminálky Gáboríka a také celníka Pavla Šímu minulý týden, kdy také zasahoval na pražském městském státním zastupitelství.
19. 5. 2016Aktualizováno19. 5. 2016, 12:11|

Žalobkyni Máchové odebrali s trestními případy i kauzu obřího obchodu s mákem

Pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová přišla o případ fiktivních podvodů s mákem, při kterých podle kriminalistů vznikla téměř dvoumiliardová škoda. Na žalobkyni se při razii v policejních řadách zaměřil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a před soudem ji nově nahradí František Novák.
17. 5. 2016Aktualizováno17. 5. 2016, 14:23|

Žalobkyně Máchová přišla o své trestní případy

Státní zástupkyně Dagmar Máchová přišla o případy, které měla na starost. Její kancelář v minulém týdnu prohledal policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Podle informací ČT ji policisté podezírali, že patřila do skupiny, která vynášela informace. Obviněna sice není, podle serveru Aktuálně.cz ale vedení Městského státního zastupitelství v Praze přesunulo Dagmar Máchovou na netrestní úsek.
16. 5. 2016Aktualizováno16. 5. 2016, 16:16|

Razie ÚOOZ: Dva z obviněných poslal soud do vazby

Soud poslal do vazby dva ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení. Návrh na vazbu podala v pátek státní zástupkyně Lenka Bradáčová, třetí obviněný byl podle ní propuštěn na svobodu. Trojici zadržel ve středu Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), stíháni jsou za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a neoprávněný přístup k počítačovému systému. Obviněni jsou detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a bývalý středočeský celník Pavel Šíma.
14. 5. 2016Aktualizováno14. 5. 2016, 11:43|