Žalobkyně Máchová přišla o své trestní případy

Státní zástupkyně Dagmar Máchová přišla o případy, které měla na starost. Její kancelář v minulém týdnu prohledal policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Podle informací ČT ji policisté podezírali, že patřila do skupiny, která vynášela informace. Obviněna sice není, podle serveru Aktuálně.cz ale vedení Městského státního zastupitelství v Praze přesunulo Dagmar Máchovou na netrestní úsek.

Dagmar Máchová, která proslula především dohledem na vyšetřování kauzy Opencard, za které čelila kritice, již nemá na starosti trestní kauzy, nebude nadále vystupovat ani v trestních kauzách u soudu.

Sama žalobkyně, která byla minulý týden, kdy v její kanceláři zasahoval ÚOOZ, na dovolené, odkázala na mluvčí státního zastupitelství, na kterém působí. „Ráda bych k tomu něco řekla, ale nemohu,“ řekla Máchová serveru Aktuálně.cz.

Mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová  uvedla, že vedení rozhodlo o odebrání trestních kauz žalobkyni Máchové po poradě s ní. Šlo o reakci na informace, které vedení státního zastupitelství poskytla policie. „Bude přidělena k výkonu povinnosti na netrestní úsek. To znamená, že na svých trestních spisech už nepracuje, a to ani v řízení před soudem,“ uvedla mluvčí Zenklová s tím, že k obsahu informací od policie se nevyjádří.

Dagmar Máchová už nebude řešit trestní případy (zdroj: ČT24)

Součást dlouholetého vyšetřování

Redaktor ČT Jiří Hynek však již po policejním zásahu uvedl, že policisté měli podezření na pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou v souvislosti se skupinou, která vynášela informace organizovanému zločinu, lidem z podsvětí či tzv. pražským kmotrům. ÚOOZ se činností skupiny zabýval několik let. „Obecně se touto věcí policie zabývá a bere jako jeden z možných aspektů, že státní zástupkyně Máchová je součástí této skupiny,“ nastínil. Naproti tomu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl v Otázkách Václava Moravce, že provedení prohlídky u Máchové „také nemusí mnoho znamenat“.

Státní zástupkyni policie ostatně neobvinila. Zásah v minulém týdnu přitom neprobíhal pouze na státním zastupitelství, ÚOOZ při něm zadržel několik vysoce postavených policistů a tři z nich obvinil – včetně vysoce postaveného detektiva protikorupční policie, jenž měl být „styčným důstojníkem“ této skupiny. Dva ze stíhaných jsou ve vazbě.

Hlava vyšetřování Opencard

Dagmar Máchová figurovala jako žalobkyně v kauzách kolem Opencard – nejenom té, ve které byli odsouzeni úředníci z magistrátního IT odboru, ale i té, ve které jsou obžalováni bývalí primátoři Bohuslav Svoboda, Tomáš Hudeček a další členové druhé Svobodovy městské rady. Máchová měla na starost mimo jiné také případ tunelování společnosti Neograph, ve kterém byli odsouzeni svědci vystupující v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Její práci na Opencard ostře kritizovala poslanecká vyšetřovací komise. Její poslanci poslali stížnost nejvyššímu státnímu zástupci. Za největší problém považovali, že vyšetřování rozdělila na dílčí části. Podle nich policie nestíhala bývalé vedení Prahy v čele s exprimátorem Pavlem Bémem právě kvůli postupu Máchové. Vadilo jim také, že bývalý úředník IT oddělení na pražském magistrátu Jiří Chytil, který prý s policií spolupracoval a upozornil na korupci, skončil odsouzený. Vyšetřování Opencard nyní prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů.