Nová policejní centrála přijde o jeden živý případ – zřejmě úniky ze spisů

Vznikající Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se nebude moci zabývat jednou živou kauzou, pravděpodobně případem úniků z policejních spisů, vyplývá z podkladů pro středeční jednání vlády. O tom, kdo vyšetřování povede, rozhodnou žalobci. Ministři se zároveň dozvědí, jak se policie a resort vnitra vypořádaly s připomínkami žalobců k navrhovaným změnám.

Nový policejní útvar vznikne od 1. srpna sloučením protikorupční policie (ÚOKFK) a protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Chystané změny vyvolaly v minulých týdnech vládní roztržku, s reformou nesouhlasilo především hnutí ANO a hrozilo kvůli tomu odchodem z koalice.

Výhrady měli i státní zástupci, s nimiž se nyní změny projednávají. Slučování útvarů vyvolalo například obavy z toho, že vzniknou problémy s vyšetřováním kauz, které nyní mají útvary rozdělané.

Tři varianty: GIBS, jiný útvar, „žalobce-vyšetřovatel“

To policie dosud odmítala, ve vládním materiálu je však informace o tom, že nový útvar na jednu z kauz nedosáhne – a navrhují se kvůli tomu hned tři varianty, jak by mohlo vyšetřování pokračovat:

  1. žalobci rozhodnou o tom, že případ vyšetří jiný bezpečnostní sbor, tedy Generální inspekce bezpečnostních sborů;
  2. vedení policie po dohodě s žalobci případ přidělí jinému policejnímu útvaru;
  3. trestní řízení povede státní zástupce, který bude dávat úkoly policistům.

„Ve všech variantách je zabezpečen mechanismus, podle kterého bude umožněno, aby na kauze i nadále pracovali ti zpracovatelé, kteří ji řeší v současnosti,“ stojí v podkladech pro vládu. Policii by se přitom nejvíc líbila varianta, aby kauzu řešila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Změny ve vyšetřování má na starosti pražské vrchní státní zastupitelství, které případ dozoruje.

Sporný bod? Zřejmě úniky ze spisů

Z kontextu vládního materiálu je pravděpodobné, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu nebude moci zabývat kauzou úniků z policejních spisů k živým kauzám. Ta vypukla v polovině května a předcházel jim nález odposlechů na pražské kriminálce.

Vyšetřování bylo delegováno na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod GIBS. V případu byli po třech letech prověřování obviněni detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma.

Všichni tři si vyslechli obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Obvinění padlo také za přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a rovněž za podplácení. Podle dřívějších informací měli ovlivňovat například vyšetřování korupce v Nemocnici Na Homolce a zjišťovat i to, kdo je vyšetřován, kdo půjde na výslech a snažit se určit směr, jakým se má výslech i další vyšetřování ubírat.

Uklidnění: Vlna odchodů od policie nenastala

Vláda se dokumentem – a celou politickou reorganizací – bude zabývat na svém středečním jednání, do Strakovy akademie by měl na premiérovo pozvání zavítat také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Tomáš Tuhý. Ministři se také dozvědí, jak se policie a vnitro s připomínkami žalobců ke změnám uvnitř policie vypořádaly. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna očekává, že bude kabinet spokojen. „Jednání bylo velmi konstruktivní a jsme shodnuti téměř na všech připomínkách, které zazněly,“ podotkl.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) také seznámí ostatní ministry s výběrem vedení policejní centrály. „Došlo k posunu, je tam nejenom hlavní šéf, ale i jeho náměstci a další policisté, kteří se ujmou řízení tohoto speciálu,“ uvedl. 

Materiál, který ministři dostanou, naopak mírní další obavy, podle kterých reorganizace povede k masivním odchodům policistů do civilu.

„Policie stále eviduje šest žádostí o propuštění ze služebního poměru v souvislosti s reorganizační změnou, přičemž tři odchody proběhly již k 1. červenci, ostatní se uskuteční v následujících týdnech,“ stojí ve vládních materiálech. Jedním z policistů, který odešel, je bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, jenž s reorganizací nesouhlasil.