Vláda se příští týden vrátí k reorganizaci policie, Sobotka zve Tuhého i Zemana

Vláda se bude ještě tento měsíc znovu zabývat spornou reorganizací elitních policejních útvarů. Premiér Bohuslav Sobotka pozval na jednání 20. července nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Kontroverzní přestavba části bezpečnostních sborů počítá s tím, že prvního srpna vznikne národní centrála boje s organizovaným zločinem, která pod jednu střechu sloučí protikorupční policii a protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Spěšně ohlášená reorganizace prosazovaná policejním prezidentem Tuhým i ministrem vnitra Milanem Chovancem v uplynulých týdnech vedla k odchodu šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a nejhlubší krizi vládní koalice, protože se proti změnám ohrazovalo hnutí ANO.

Zabývat se jimi měla i Bezpečnostní rada státu příští středu (a to i s účastí prezidenta Zemana), premiér Sobotka ale nakonec tento bod na program jednání nezařadil – a vysloužil si kritiku jak od šéfa hnutí ANO, tak od předsedy koaličních křesťanských demokratů Pavla Bělobrádka. Nyní přichází premiér s alternativou.

Místo Bezpečnostní rady celý kabinet – a v tentýž den

„Pokud jde o reorganizaci policie, k projednávání písemné informace ministra vnitra (o jejím průběhu) chci přizvat také policejního prezidenta, chci přizvat nejvyššího státního zástupce, tak aby vláda byla o věci informovaná a mohla o ní jednat,“ oznámil. Šéf vnitra Chovanec už dříve uvedl, že bude své vládní kolegy na společných zasedáních o průběhu policejní přestavby průběžně informovat.

„Vláda je nadřízený orgán Bezpečnostní rady státu, navíc na jednání vlády jsou přítomní všichni ministři, zatímco jednání Bezpečnostní rady státu je pouze omezený formát,“ dodal premiér.

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Jejími členy jsou vedle premiéra oba vicepremiéři, ministr vnitra, obrany, zahraničí, zdravotnictví, zemědělství, dopravy, průmyslu a životního prostředí. Dalšími stálými účastníky jsou vedoucí Úřadu vlády, předseda Správy státních hmotných rezerv a guvernér České národní banky.