Kauza Beretta: Ústavní soud odmítl stížnost žalobkyně Máchové na podjatost Bradáčové

Ústavní soud odmítl stížnost obviněné státní zástupkyně Dagmar Máchové. Ta si stěžovala na podjatost vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která dozoruje případ Beretta. V něm je kromě Máchové obviněno také několik bývalých policistů, podezřelí jsou z vynášení informací z trestního řízení. Informaci ČT zjistila z databáze Ústavního soudu.

Jako důvod své stížnosti uvedla Máchová to, že Bradáčová je její nadřízená a má k ní negativní vztah. Dalším důvodem mělo být podle odůvodnění to, že Máchová měla podat na Bradáčovou trestní oznámení. Soud ale odmítl ústavní stížnost jako neopodstatněnou.

„Nelze považovat za projev nepřátelství či osobních antipatií, jestliže se vedoucí státní zástupce vyššího článku soustavy státních zastupitelství vyjádří kriticky na adresu postupu státního zástupce činného při nižším článku této soustavy,“ píše v odůvodnění ústavní soudce Jiří Zemánek.

Dočasně mimo funkci

Máchové byly v souvislosti s prošetřováním takzvané kauzy Beretta odebrány všechny trestní případy. Po obvinění Máchové požádalo zastupitelství ministra Pelikána o její dočasné zproštění funkce, ministr už předtím zahájil řízení s Máchovou z vlastní iniciativy. Ministr dočasně zbavil žalobkyni funkce letos v říjnu.

Ve věci byl obviněn také protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Máchová je známá i z kauzy Opencard, kvůli níž ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.