Nech se vyšetřit, nabádá kampaň. Rakovinou prostaty či varlat každoročně onemocní tisíce mužů

Na nebezpečí rakoviny prostaty a varlat upozorňuje osvětová kampaň „Nech se vyšetřit!“, kterou organizuje nadační fond Muži proti rakovině a podporuje ji Česká televize. Onemocnění jsou zrádná tím, že příznaky se objevují až v jejich pozdějších fázích, proto je klíčová prevence a pravidelná vyšetření. V Česku jimi každoročně onemocní zhruba osm tisíc mužů.

Podle onkourologa Jiřího Stejskala z pražské Thomayerovy nemocnice muži s vyšetřením na urologii nejčastěji váhají kvůli studu. Vyšetření samotné přitom není zdlouhavé ani náročné, doplňuje Stejskal. Lékař vyšetří břicho a ledviny pomocí ultrazvuku, poté také penis a varlata.

„Ono bájné vyšetření prostaty per rektum, tedy konečníkem, může být trochu nepříjemné, ale trvá řádově vteřiny, takže se nejedná o žádný dramatický zásah do těla pacienta,“ vysvětluje Stejskal.

Preventivní návštěvy urologie přitom mohou být klíčové, protože u onemocnění prostaty či varlat se příznaky objevují až v pozdějších a rozvinutějších stádiích, upozorňuje lékař. U rakoviny prostaty jde například o potíže s močením, u varlat jde typicky o hmatatelné bulky.

K lepší informovanosti o vyšetření genitálií a prostaty slouží veřejnosti web nadačního fondu Muži proti rakovině. Ten je českým garantem celosvětové osvětové kampaně Movember a stojí také za současnou kampaní Nech se vyšetřit.

Nejvíce finančních prostředků fond získává právě skrze Movember, přibližuje jeho koordinátor Jiří Hofreitr. Vybrané peníze se poté přes granty poskytují nemocnicím, fond je ale využívá například na tisk brožur. „Pokud se muž dostane do ordinace a tam je zdravotní sestra nebo lékařka, tak z naší zkušenosti si o tom raději přečte, než aby se zeptal,“ popisuje Hofreitr.

Čeští lékaři evidují zhruba sedm až osm tisíc nových případů rakoviny prostaty ročně, v případě nádorů varlat jde o stovky případů. „Nádory varlat jsou typicky onemocněním mladých mužů, bavíme se o věku mezi 25 až 35 lety. Naopak nádory prostaty se nejčastěji vyskytují u pacientů mezi 65 a 75 lety,“ dodává Stejskal.