Včasná léčba zachrání až devadesát procent mužů s rakovinou prostaty

Rakovinou prostaty onemocní každý pátý z dnešních mladých mužů. Pokud mají onemocnění v rodině, riziko je dvojnásobné. V ambulancích urologů přibývá i dětských pacientů. Nové technologie umožňují stále přesnější a bezpečnější zákroky. Důležité je ale přijít včas.

Statistiky jsou neúprosné. Čtyři muži každý den umírají v Česku na rakovinu prostaty. Dalších 24 si diagnózu vyslechne. Urologické problémy se nevyhýbají ani dětem. Jen ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) jich je v seznamu čekatelů na zákrok tisícovka. U dětí i u dospělých se lékaři snaží, aby zákroky byly co nejšetrnější a nejbezpečnější.

Proto se v urologii stále častěji používají méně invazivní metody. Třeba laparoskopie, při které se chirurgové k postiženému místu dostávají pomocí speciálních jehel. „Šetří pacientovi bolest, pobyt v nemocnici a snižují také rozsah operační rány,“ popisuje přednosta Urologické kliniky VFN a 1. LF UK Tomáš Hanuš.

Každý den zemřou na rakovinu prostaty čtyři Češi (zdroj: ČT24)

Ne vždy je ale taková operace možná. Třeba jako v případě Tomáše Heyrovského, u kterého už museli lékaři zasáhnout pomocí skalpelů. Odoperovali mu nádor prostaty. Byl jedním z devíti tisíc mužů, kteří se letos diagnózu dozvěděli nebo ještě dozvědí.

Jak sám přiznává, k lékaři téměř nechodil. Přitom čas hraje hlavní roli v úspěšné léčbě. „Až 90 procent z nich umíme dokonale vyléčit, to znamená, že muže nádorového onemocnění zbavíme. Musí jenom přijít včas," uvedl primář Urologické kliniky VFN a 1. LF UK Libor Zámečník.

Muž po padesátém roce věku by měl být jednou ročně vyšetřen preventivě ať už u praktického lékaře, nebo u urologa.
Libor Zámečník
primář Urologické kliniky VFN a 1. LF UK