Babiš, nejmocnější osoba tuzemské mediální sféry

Nejenže Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, ovládá jako ministr české finance, značnou moc má také na mediálním poli. Loni jeho Agrofert převzal nejposlouchanější rádio – Impuls – a o rok předtím pak mediální skupiny Mafra. Právě pod ni spadající MF Dnes je nejčtenějším zpravodajským deníkem v zemi.

Přitom s odstupem času Babiš přiznal, že nákup Mafry, do které kromě MF Dnes patří i Lidové noviny, byla chyba. Deníky prý koupil proto, aby psaly pravdu: „Moje pohnutky byly z titulu té zkušenosti, kterou jsem měl, že o mně napsaly lži.“ Netušil však, že tato akvizice vyvolá velké negativní reakce. „Nedomyslel jsem to,“ poznamenal. Z ekonomického hlediska je ale s nákupem spokojený.

Andrej Babiš

„Zpětně to hodnotím, že jsem měl koupit (bulvární deník) Blesk, který jsem měl taky na stole a mohl jsem si vybrat.“

Mafra vedle vydávání celostátních listů provozuje internetové portály iDNES.cz a lidovky.cz. a produkuje bezplatné tituly Metro a týdeník 5plus2. Kromě toho Agrofert od začátku loňského roku vlastní také firmu Londa, která má na starosti rádio Impuls a rozhlasovou stanici RockZone.

„Mediálního guru Babiše“ znají i na Slovensku

Babišovy mediální aktivity přitom pronikají i do zahraničí. V dubnu 2013, tedy ještě před oznámením získání Mafry, jeho skupina Agrofert Holding koupila od společnosti Economia vydavatelství Ecopress, které na Slovensku vydává Hospodárske noviny a jiné odborné tituly. Firma se pak počínaje 1. lednem letošního roku přejmenovala na Mafra Slovakia.

Andrej Babiš
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Přitom i další velká česká média mají pod svými křídly známá jména z byznysu. Ať už jde o miliardáře Zdeňka Bakalu, který má většinový podíl ve firmě Economia, nebo podnikatele Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, kteří koupili společnost Ringier Axel Springer CZ, nyní Czech News Center. Jen pro připomenutí – Economia vydává deník Hospodářské noviny a týdeníky Respekt, Ekonom či Marketing & Media; Czech News Center pak deníky Blesk, Aha!, Sport, časopisy Reflex či ABC. Výše zmínění však (zatím) do vrcholné politiky nevstoupili. 

Odhad denní čtenosti na vydání v roce 2014

Blesk…………………………..1,107 milionu čtenářů

MF Dnes……………………….696 tisíc čtenářů              

Deník ČR……………………….679 tisíc čtenářů              

Právo……………………………337 tisíc čtenářů              

Aha!…………………………….247 tisíc čtenářů              

Sport……………………………247 tisíc čtenářů              

Lidové noviny………………….196 tisíc čtenářů              

Hospodářské noviny………….173 tisíc čtenářů     

Zdroj: Media Projekt, STEM/MARK + Median

Nejvlivnější osoba českých médií? Podle Forbesu (ne)překvapivě Babiš

Mediální žraloky sleduje už pár let i časopis Forbes, jeho česká odnož letos vyhlásila Babiše vítězem. V žebříčku Forbesu mu tak zůstalo loňské prvenství. Druhé místo patří generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi a třetí pozice faktickému šéfovi vydavatelství Czech News Center Křetínskému. 

Případ podobný Babišovu bychom ale mohli vidět v zahraničí, konkrétně v Itálii a v osobě Silvia Berlusconiho. Jak českého ministra financí, tak bývalého italského premiéra spojuje nejen majetek v řádu několika miliard, se kterým do politiky vstoupili, ale především budování rozsáhlého mediálního impéria.

Babiš versus Berlusconi 

V této oblasti je však dlouholetý italský předseda vlády o několik mílových kroků před Andrejem Babišem. Berlusconi totiž už v době svého nástupu na post premiéra Itálie v roce 1994 vlastnil tři hlavní italské televizní stanice, podíl na dalších dvou domácích a také na stanicích ve Španělsku a Německu. V té době vydával i několik desítek časopisů a knih a dokonce už mu patřil i fotbalový klub AC Milán.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Andrej Babiš se začal o mediální prostředí v České republice zajímat ještě před oficiálním uznáním ANO 2011 jako politického hnutí. V březnu 2012 vydal první číslo bezplatného regionálního týdeníku 5+2 dny, v říjnu následujícího roku převzal Mafru.

Co však oba mediální magnáty odlišuje, jsou problémy se zákonem. Je dobře známo, že Silvio Berlusconi býval od počátku své politické kariéry častým návštěvníkem soudů, a to především kvůli podezřením na finanční podvody či spolupráci se sicilskou mafií. To se tzv. československému Berslusconimu, Andreji Babišovi, zatím naštěstí vyhýbá. Stejně tak se mu vyhýbají i sukničkářské skandály, kterými italský politik hýří i vzhledem ke svému věku opravdu ve velkém.

Čeští novináři a jejich střet s Babišem

A co na Babišovu nadvládu nad českými médii říkají sami novináři? Třeba Jaroslav Plesl – bývalý šéfredaktor Týdne (Empresa Media), nyní ten samý post zastává v deníku Mladá fronta DNES – se o současném vicepremiérovi ještě do května 2014 na Twitteru čile vyjadřoval. V červnu téhož roku pak byl oznámen jeho přestup do Mafry a vše skončilo. Nutno však poznamenat, že i dříve šlo spíše o neutrální komentáře. K těm peprnějším patřilo například: „Babiš je borec. Z tiskovky koaliční vlády udělal během dvou minut briefing Agrofertu.“

Miloš Čermák od začátku považoval prodej Mafry za mimořádně špatnou zprávu. „Ne proto, že ji koupil Andrej Babiš, ale proto, že ji Němci prodali. Až někdo bude psát historii nezávislých českých médií, najde spousty pozitivních i negativních momentů. Ale k těm nejsmutnějším bude patřit den, kdy české žurnalistice přestali věřit němečtí účetní.“

Politický analytik a americký novinář Erik Best zase na svém Facebooku poukázal na to, že ještě v červnu 2013, kdy Babiš mediální skupinu začal přebírat, tento ministr financí prohlašoval (viz video v článku), jak nebude sedět v žádném orgánu (Mafry), nebude vůbec mluvit s novináři a ani jim nedá interview, jako dal Bakala Hospodářským novinám. V únoru 2015 s ním přitom vyšel v MfD dvoustránkový rozhovor o hledání stínové vlády.

Kauza Válková

Týdeník Respekt (Economia) vyzdvihl „pěknou ukázku mediálně-politické spolupráce v praxi“. To když Babišem vlastněný deník Lidové noviny v otvíracím článku oznámil, že Válková dělá „osudové chyby“ a její pozice je ohrožená. Podle Respektu pak další den Babiš reagoval na kritiku veřejnosti a zvažoval odvolání. V článku Lidových novin přitom nebylo snadné najít, jaké že „osudové“ chyby měla Válková udělat. 

Právě k Válkové se vyjádřil třeba i Best: „Prý je Válková nejkritizovanějším ministrem ANO. Babiš asi čte jen LN a Blesk, ne Reflex, Respekt, Týden, E15, Echo24, Aktuálně. Tam je nej- on.“

A jeden novinářský Tweet na závěr:

Tweet Jindřicha Šídla
Zdroj: ČT24