Zemřel hlas ostravské ODS Milan Balabán. Jako senátor svedl volební zápas i s Topolánkovou ženou

Zemřel bývalý ostravský senátor Milan Balabán (ODS). Oznámila to Kancelář Senátu. Balabán působil také ve vedení Ostravy, po svém konci v Senátu se ještě neúspěšně pokoušel o kandidaturu do Evropského parlamentu. Dožil se 75 let.

Milan Balabán vystudoval České vysoké učení technické v Praze, poté pracoval jako projektant ocelových konstrukcí. V roce 1990 byl zvolen do ostravského zastupitelstva a až do roku 2001 byl náměstkem primátora.

V roce 2000 kandidoval v jednom ze tří ostravských obvodů do Senátu a uspěl, byť docela těsně. Pozice ODS přitom v té době byla v Ostravě silná – v roce 1996 obsadila dva ze tří ostravských obvodů a ve zbylém její kandidát jen těsně prohrál se sociálním demokratem. Ale na přelomu tisíciletí čelil Milan Balabán velmi silné komunistické konkurentce Růženě Šarišské. Z prvního kola postoupil až jako druhý, ve druhém kole ale získal o polovinu hlasů více než v úvodu hlasování a stal se senátorem.

Proti Pavle Topolánkové

Obhajoba mu však již nevyšla. V roce 2006 ozvláštnila senátorskou volbu v Ostravě kandidatura tehdejší manželky tehdejšího šéfa ODS Pavly Topolánkové, která však kandidovala proti ODS, a tedy i Balabánovi.

Do druhého kola nepostoupila, Milan Balabán ano, dokonce v prvním kole vyhrál. Voliči neúspěšných kandidátů ale podpořili druhého Otakara Veřovského (ČSSD), který Balabána v Senátu nahradil.

Naposledy politik vstoupil do voleb v roce 2009, kdy se v barvách ODS ucházel o křeslo v Evropském parlamentu. Byl ale až na 16. místě na kandidátce a neuspěl.