TNS Aisa: Nejlépe pracují Babiš a Sobotka, nejhůře pak prezident

Při hodnocení společenských nálad ve vztahu k politice je třeba sledovat nejen preference politických stran, ale i oblibu jednotlivých politiků. Nejvíce jsou lidé v České republice spokojeni s prací ministra financí Andreje Babiše (ANO) a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), podobně lidé hodnotí i jejich strany. Naopak největší nelibost panuje s počínáním prezidenta republiky Miloše Zemana. Nicméně, jak vyplývá z exkluzivního průzkumu pro ČT TNS Aisa, dobře si mezi lidmi nevede ani jeho prezidentský protikandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Nejvíce jsou lidé spokojeni s prací místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO); 75 procent respondentů na jeho adresu uvedlo, že jsou zcela nebo alespoň spíše přesvědčeni, že svůj post vykonává ve prospěch občanů České republiky. To odpovídá i hodnocení hnutí ANO jako silné strany se silným předsedou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se umístil na druhém místě, jeho působení pozitivně hodnotí 65 procent respondentů.

Předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se v průzkumu umístil na pátém místě za ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a Martinem Stropnickým (ANO), který zodpovídá za rezort obrany. S prací Pavla Bělobrádka je spokojeno 51 procent lidí, téměř každý pátý však neví, o koho se jedná. Vůbec nejméně kladných hlasů získali předseda ODS Petr Fila a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman
Zdroj: ČT24

Prezidentští kandidáti v nemilosti

Před více než dvěma lety v druhém kole prezidentské volby získali oba kandidáti dohromady téměř 5 milionů hlasů. Dnes jsou ale lidé právě s nimi nejvíce nespokojeni; 61 procent respondentů hodnotí negativně počínání Miloše Zemana, aktivitu předsedy největší opoziční strany Karla Schwarzenberga pak 55 procent. Z průzkumu je tedy patrné, že právě tito dva muži nejvíce rozdělují českou společnost i dnes. Negativně lidé taky vnímají Tomia Okamuru – rovná polovina účastníků průzkumu.

Neznámí ministři

V průzkumu mohli dotazovaní také uvést, že dotyčného politika neznají. Nejméně lidé v Česku zaregistrovali existenci ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), 32 procent netuší, o koho se jedná. Obdobných čísel se dočkali i jeho kolegové, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr dopravy Daniel Ťok. V jejich prospěch je třeba uvést, že své funkce nevykonávají dlouho. Šlechtová na ministerstvo nastoupila v říjnu 2014, Ťok v prosinci téhož roku. Mezi neznámé tváře patří i Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka 2014 provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 19. 1. až 25. 1. 2015 na reprezentativním vzorku 1 200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 829 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba se pohybuje +/- 1,0 až 3,1 procenta.