Z vraždy novorozence v Karviné policie obvinila matku. K dopadení vedla DNA

Policie obvinila jednatřicetiletou drogově závislou ženu z Karvinska z vraždy jejího novorozeného dítěte. Miminko našel v červenci v kontejneru na odpadky v Karviné bezdomovec. Žena je ve vazbě, hrozí jí až výjimečný trest. Těhotenství tajila a dítě podle policie zabila krátce po jeho narození. Policii k dopadení pomohla DNA, oznámil vedoucí prvního odboru obecné kriminality Martin Lichý.

Policie po ženě pátrala zhruba čtyři měsíce a zapojila desítky kriminalistů a policistů. Dítě bylo v odpadcích v městské zástavbě nalezeno 2. července večer. „Podařilo se nám zjistit pomocí genetických stop, že matka dítěte musela být uživatelkou omamných a psychotropních látek. Takže jsme se snažili dát dohromady nějakou množinu lidí, kteří se pohybují v toxiscéně,“ uvedl Lichý.

Krajský toxitým kriminalistům vytipoval přes 340 žen, policistům se počet možných pachatelek podařilo snížit na 250. „Naši genetici začali pracovat s daty, která jsme postupně získávali. Porovnáváním bukálních stěrů (v ústní dutině) od osob, které jsme jim dodávali, se nám v první stovce lidí podařilo zachytit maminku dítěte,“ popsal Lichý. DNA podle něj v objasnění případu hrála klíčovou roli.

Žena těhotenství tajila před okolím

Policisté posléze zjišťovali, zda na vraždě může mít podíl někdo další. To se dosud neprokázalo. Žena těhotenství úspěšně tajila před okolím a nevěděl o něm ani otec dítěte, nenavštěvovala žádného lékaře a nepřipravovala se na porod. Pravděpodobně podle kriminalistů celou dobu počítala s tím, že dítě usmrtí.

Žena podle policie dosud nebyla trestaná, byla nezaměstnaná a užívala pervitin. Nebylo to její první dítě, policie ale nechtěla komentovat, kolik dalších potomků má, ani jestli je má v péči. Motivem k vraždě bylo podle Lichého sociální postavení matky.

Obviněná s policií částečně spolupracuje. Zda činu lituje, Lichý nechtěl uvést. Od roku 2011 se vyšetřovalo pět případů vražd novorozeňat, všechny se podařilo objasnit.