Sázení stromů po Česku přilákalo 31 tisíc lidí. Připravovali lesy na klimatickou změnu

Události: Den za obnovu lesů (zdroj: ČT24)

Sobotní akce Den za obnovu lesa přilákala dobrovolníky po celém Česku. Podle odhadu Lesů ČR jich bylo na jedenatřicet tisíc. Pomáhali s obnovou lesů poničených kůrovcem a seznamovali se s jejich budoucí podobou, která se od té současné bude lišit zejména druhovou skladbou porostů.

Státní podnik Lesy ČR pořádal Den za obnovu lesa v každém regionu vyjma Prahy, v Jihočeském kraji se dobrovolníci sešli na dvou místech. Jen na středočeskou část v okolí Komorního Hrádku na Benešovsku se dopředu přihlásilo zhruba osmnáct set lidí, další zájemci pak přijížděli bez registrace.

Nakonec zde zhruba pět tisíc dobrovolníků vysázelo na padesát tisíc stromů, řekla k hojné účasti mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. V Brně se do akce zapojily asi čtyři tisíce lidí.

Podle ředitele Lesní správy Konopiště Miroslava Jankovského má akce zejména symbolický charakter. „Samozřejmě vidíme, že spousta lidí by ráda přišla a sázela delší dobu a pomohla nám více. Jsme schopni to na příští roky připravit tak, abychom jim vyhověli a aby nám skutečně pomohli,“ dodal Jankovský.

Akce se u Komorního Hrádku účastnil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který ocenil zájem veřejnosti a upozornil na vážnou situaci v českých lesích. „Jsem velmi rád, že Lesy České republiky a obecně lesníci s tím začali bojovat. Vymezili jsme červené zóny, snažíme se poskytnout lesníkům co nejvíce prostředků,“ uvedl ministr.

Česko sází stromy (zdroj: ČT24)

Snaha o odolnější lesy

Vysazované stromy se liší lokalitu od lokality v závislosti na konkrétním prostředí. Například ve Slatiňanech na Chrudimsku dobrovolníci sázeli jedle, buky, duby a borovice. „Sázíme i další stromy, třeba jilmy, lípy. Vždy to, co se hodí pro danou lokalitu,“ popisoval správní ředitel Lesů ČR Pavel Krpata.

Zdůraznil, že lesníci se snaží připravit české lesy na klimatickou změnu, ale také je udělat odolnějšími vůči suchu i škůdcům – kromě kůrovce například i proti jmelí. Právě kůrovec v posledních letech přinesl mnoho negativních zpráv, připustil Krpata a vysvětlil, že právě proto se snaží přijít s pozitivním přístupem.

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a podnik nyní čelí dosud největší kůrovcové kalamitě. Počet vysázených stromků při zalesňování chce proto letos zvýšit na nejméně 55 milionů z loňských 46 milionů. Loni podnik investoval do pěstebních prací a obnovy lesa 2,15 miliardy korun, v plánech pro letošní rok měl 2,4 miliardy korun a v roce 2020 zhruba 3,2 miliardy. Skutečné investice do pěstebních prací ale budou zřejmě vyšší.