Mimořádná schůze k daňovému balíčku a rodičovské začne 25. října

Mimořádná schůze sněmovny ke schvalování vládního daňového balíčku i zvýšení rodičovského příspěvku začne v pátek 25. října ráno, informoval sněmovní web. Schůzi svolal místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM) z podnětu skupiny poslanců ANO, ČSSD a KSČM. V pátek ke schvalování daňových změn, které zahrnují zejména zvýšení spotřební daně z lihu a tabákových výrobků a s nimiž počítá i návrh státního rozpočtu na příští rok, nedošlo.

Sněmovna se po několikahodinové debatě o úpravách programu dostala ke třetímu čtení daňového balíčku, hlasovat už o něm ale nestihla,  čas vyhrazený pro schvalování zákonů skončil ve 14:00. Jednání sněmovny pro pátek tak skončilo, poslanci se opět sejdou příští úterý, k projednávání daňového balíčku se vrátí ale až v pátek. 

V kuloárech se mluví o obstrukční taktice. Poslanci především z řad ODS, KDU-ČSL a STAN od začátku jednacího dne nejdříve navrhovali desítky změn programu probíhající schůze a své požadavky také zdůvodňovali. 

„Jednáme o změnách pořadu schůze, máme tady 30 přihlášek,“ konstatoval v 10 hodin dopoledne místopředseda Poslanecké sněmovny Tomáš Hanzel. Předseda ODS Petr Fiala ve vystoupení v bloku změn programu schůze například uvedl, že daňový balíček vysavá peníze daňových poplatníků, aby kabinet zalátal díry v rozpočtu. Označil to za nepřijatelné.

Koalice předpokládá, že mimořádná schůze by mohla pokračovat i v listopadu vždy ve středu a v pátek, dokud nebude daňový balíček a zvýšení rodičovské z nynějších 220 tisíc korun na 300 tisíc korun schváleno. Samotné schvalování balíčku bude znamenat rozhodování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů, a tedy téměř pět desítek hlasování. Některé navrhované úpravy se překrývají. Zvýšení rodičovské podporuje na rozdíl od daňových změn i opozice.

Balíček vyvolává nevoli opoziční pravice

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úvodu před poslanci zopakovala, že základním cílem změn zákonů je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a také omezit společenské škody, které jsou s tím spojeny. Opozice vládě vytýká, že jí jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu a že jiné daně naproti tomu nesnižuje.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) vyzval ministryni financí k omluvě za její slova, která pronesla koncem září ve Sněmovně, když poslanci projednávali senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Ministryně tehdy citovala ze vzkazů, které dostává od občanů, a jeden z nich zněl, že je to „opoziční a senátorská špína“. Ministryně na jeho výzvu v rozpravě v pátek nereagovala. Už dříve ale řekla, že výrok byl velmi silný a že ho už příště v parlamentu nepoužije. Byl ale podle ní reakcí na absurdní, nedůstojnou a hodně emotivní debatu ve sněmovně

„Řízení státních financí jste zúžili na jedinou otázku: kolik ještě z lidí vymáčknete peněz,“ prohlásil na adresu vládního návrhu Vojtěch Munzar (ODS). Vláda podle něj rezignovala na tvorbu skutečné fiskální politiky.

Opozice tvrdí, že vládě jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu, protože jiné daně na oplátku nesnižuje. Balíček také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí na 2000 korun z nynější tisícikoruny, mění zdanění hazardu a zdaňuje plyn pro vytápění v domovních kotelnách. Rozpočtový výbor již dříve doporučil zdanění plynu z předlohy vyjmout.

Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Nově by měly být daňově uznatelné jen rezervy do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II. Česká asociace pojišťoven to odmítá a již dříve vyzvala poslance, aby tuto změnu odmítla. 

V souvislosti s daňovým balíčkem se v kuloárech mluví o obstrukci. Koaliční poslanci proto už ve středu hovořili i o možnosti vyvolání mimořádné schůze, a to na pátek 1. listopadu.