Chytrá parkoviště sama navedou řidiče na volné místo. Navíc umí najít značku toho, kdo vám poškrábal auto

Smart parkoviště navedou řidiče na volné místo (zdroj: ČT24)

Dnes už si asi jen málokdo umí přestavit život bez chytrých telefonů. Ve městech se postupně rozšiřují chytré popelnice či lavičky a „smart“ umí být i řada domácích spotřebičů. Někteří řidiči už se možná setkali také s chytrým parkovištěm. To umí řidiče samo navést na volné parkovací místo, kamery nepřetržitě sledují zaparkované vozy, a pokud vám někdo vozidlo odře, tak umí zachytit poznávací značku viníka. Kamery chrání vozy také před vandaly. Někomu to možná přijde jako sci-fi, první taková parkoviště už ale u nás fungují.

Štáb ČT si takové chytré parkoviště vyzkoušel u SmartCity polygonu na okraji Plzně: při příjezdu ke stažené závoře vítá řidiče nápis STOP – vyčkejte dalších pokynů. Po chvilce systém poznává registrační značku auta i příjezdovou rychlost. Pak už řidiče navádí na volné parkovací místo pomocí symbolů.

„Navedlo nás to na parkovací stání číslo 27, které je podélné, je pod starou budovou. Zeleně nám bliká parkovací stání, na kterém můžeme zastavit,“ popisuje Pavel Němeček ze Smart City Polygon. 

Automatická navigace na vhodné místo je jednou z řady funkcí chytrého parkoviště. Stání číslo 27 svoji obsazenost samo pozná díky senzorům pod dlažbou. „Fungují na principu elektromagnetického pole Země. Pozná to, že přijela hromada železa v podobě vozu, protože se změní magnetické pole Země,“ dodává Pavel Němeček.

Chytrá parkoviště pomohou i těm, kteří zapomněli, kde parkují

Technologie mohou ochránit zaparkovaná vozidla i před vandaly. Umělá inteligence totiž upozorní ostrahu, když se někdo podezřele potuluje kolem zaparkovaných aut. 

Na podzemních parkovištích se také často stává, že při vystupování člověk odře lak vozidla zaparkovaného vedle. Jenže na smart parkovištích snímají všechna auta kamery: ta pak umí poznat a uložit registrační značku vozidla. „Pokud k takové situaci dojde, můžou poškození přijít na stanoviště ostrahy a tam požádat o dohledání záznamu,“ dodává obchodní ředitelka firmy Securitas Martina Němcová.

A chytré kamery mohou také pomoci tomu, kdo zapomněl, kde zaparkoval. Jenom nesmí zapomenout i poznávací značku svého vozu.