S Gottem se lidé mohou rozloučit po celém Česku. Chystají se piety i kondolenční knihy

Česko se loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Kondolenční knihy mohou lidé podepsat v umělcově rodné Plzni, v Brně, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Vzkazy může veřejnost zanechat i v on-line podobě. Spontánní pietní místa vznikla u Gottovy pražské vily nebo jeho chalupy v Doubici na Děčínsku. Budou-li souhlasit pozůstalí, zpěvák bude mít státní pohřeb.

Na zemřelého umělce lidé vzpomínají po celé republice. Pietní místo vzniklo u Gottovy pražské vily na Bertramce. Svíčky a kytice se u plotu objevily už ve středu dopoledne, vzpomenout na zesnulého přišly přes den stovky lidí.

V Gottově rodné Plzni tamní radnice vyvěsila černou vlajku, veřejnost na místě může nechat vzkaz v kondolenční knize. Mázhaus plzeňské radnice zůstane ve středu mimořádně otevřen až do devíti hodin večer. Knihu ale budou lidé moci podepsat minimálně do konce týdne. V případě velkého zájmu ji vedení města nechá k dispozici i v týdnu příštím.

Město také na obrazovce v mázhausu začne v příštích dnech promítat smyčku z fotografií z akcí v Plzni, jichž se Karel Gott zúčastnil. Lidé se také svolávají na sociálních sítích. Rozloučit se s Gottem plánují ve čtvrtek v šest hodin večer na náměstí Republiky. 

Kondolenční listinu připraví i brněnská radnice ve spolupráci s rozhlasem. Prostor pro truchlící bude přístupný v tamní budově Českého rozhlasu od čtvrtečních osmi hodin ráno. Český rozhlas také připravil on-line kondolenční knihu. Od čtvrtka do soboty mohou lidé podepsat kondolenční listinu také na radnici v Českých Budějovicích a kondolenční kniha je umístěna i v přízemí budovy Krajského úřadu v Olomouci. 

Černou vlajku dále vyvěsila například Pražská konzervatoř, kde Gott v 60. letech studoval. Studenti populární hudby během roku připraví program, ve kterém nastudují některé jeho písně.

Pietní místo vytvořili i zastupitelé severočeské Doubice na Děčínsku, kde měl zpěvák chalupu. Lidé mohou nosit květiny ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie a rovněž tam zapálit smuteční svíce. Spontánní vzpomínkové místo vzniklo také ve Velké Bíteši, kde Karel Gott má od roku 2005 hvězdu na tamním chodníku slávy.

Ve Slaném, kde Gott odstartoval svou televizní kariéru, na pěveckou legendu zavzpomínají v sobotu promítáním filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Svíčky zapalovali lidé i u budovy české ambasády v Bratislavě, kde také zanechali fotografii a nápis „Sbohem, maestro!“.

Vlajky na půl žerdi zůstanou až do pohřbu jak v Lánech, tak i na Pražském hradě, rozhodl o tom prezident Miloš Zeman.

Gottovu památku uctí i fotbalisté pražské Slavie, kteří se večer utkají v Lize mistrů s německou Borussií Dortmund. Před zápasem v Edenu zazní zpěvákovy hity a také minuta potlesku. Minutou ticha před svým nedělním zápasem uctí umělce i hokejisté Plzně.

Vláda ve středu přijala usnesení o uspořádání státního pohřbu, pokud s ním bude souhlasit rodina zesnulého. S tou je předseda vlády podle svých slov ve spojení. Den pohřbu by podle kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) také měl být dnem státního smutku.

Přání rodiny se chystá respektovat kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. Pokud by na státní pohřeb došlo, konal by se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

Termín posledního rozloučení s Karlem Gottem zatím znám není.