V Českých Budějovicích se objevily první Kameny zmizelých. Připomínají oběti holocaustu

První kameny připomínající zmizelé židovské občany už lidé najdou na chodnících Českých Budějovic. Jedenáctku kostek do ulic jihočeského krajského města ve středu položili zástupci projektu Paměť národa. Takzvané stolpersteiny jsou mezinárodní dlouhodobou aktivitou, která připomíná oběti holocaustu.

Pamětní kameny se zatím nachází na šesti místech v blízkosti centra Českých Budějovic, mimo jiné na Mánesově třídě nebo v ulici U Tří lvů. „Kameny jsou v místech, kde dříve žily oběti holocaustu. Na každém je jméno oběti a další údaje, jako například odjezd do transportu,“ vysvětluje ředitel jihočeské pobočky Paměti národa Tomáš Trantina.

Jedenáctku nových vzpomínkových kostek by v budoucnu v Českých Budějovicích měly doplnit další. „Dostáváme informace o občanech města, kteří se stali za války obětí holocaustu. Většinou žádost o umístění kamenů dávají potomci příbuzných. Počítáme s tím, že bychom další stolpersteiny položili v příštím roce,“ dodává Trantina.

S myšlenkou pokládání kamenů přišel německý umělec Gunter Demnig, první stolpersteine položil před radnici v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. V mnoha zemích je jich rozmístěno přes šedesát tisíc a nacházejí se i v řadě českých měst. České Budějovice zasáhl holocaust například v roce 1942, kdy z města transport Akb odvezl 910 Židů do Terezína. Po válce se jich vrátilo pouhých jedenatřicet.