Češi zjišťují, že levnější nájmy než v Liberci jsou v německém pohraničí. Stěhují se do Žitavy

Události: Češi z Liberecka zkouší bydlet v Žitavě (zdroj: ČT24)

Město Žitava v německé části Trojzemí láká české sousedy na prázdné byty a nájmy levnější než v Liberci. Němci dávají přednost před česko-polským pohraničím atraktivnějším městům anebo životu na venkově. Na české straně je naopak bytů nedostatek.

Pronájem v Žitavě začíná na ceně bezmála 124 korun za metr čtvereční a třeba luxusní třípokojový byt v centru nabízejí realitní kanceláře v přepočtu za zhruba 142 korun za metr čtvereční.

„Nově přišlo devadesát lidí a čtyřiatřicet odešlo. Máme v Žitavě přes tři tisíce volných bytů, z toho zhruba polovina je k okamžitému nastěhování,“ láká nové obyvatele tamní primátor Thomas Zenker.

Právě proto se ceny nájemních bytů za německými hranicemi v posledních letech nijak výrazně nezměnily. Na rozdíl od Liberce, kde jsou ceny stále vyšší. „Meziročně se cena nájmu zvýšila o víc než dvacet procent, takže dnes se začíná na nějakých 150 korunách na metr čtverečný. U lépe vybavených bytů je to až k 200 korunám. Zájem je obrovský,“ potvrzuje ředitel stavebního bytového družstva Sever Petr Černý.

„Vzhledem k tomu, že jsme od sebe dvacet minut autem a půl hodiny vlakem, tak si myslím, že by se tento problém dal řešit společně,“ doufá liberecký zastupitel Jan Korytář (Změna).

Zatímco za nákupy a za prací si Češi do Německa zvykli jezdit, bydlení je stále příliš neláká. Přesto tvoří v Žitavě největší zahraniční komunitu. Na konci loňského roku bydlelo v osmnáctitisícovém saském městě 280 Čechů. Jedná se hlavně o rodiny těch, kteří už za hranicemi pracovali.

Do malé vesnice u Žitavy se přistěhovali i Ježkovi z Liberce a po roce bydlení tvrdí, že zpět na českou stranu nechtějí. „Stěhovali jsme se, když jsem měla práci tady v Německu, a bylo to na dojíždění daleko. Pětipokojový byt nás vyjde levněji, než kdybychom bydleli v Liberci,“ dodává nová obyvatelka obce Hirschfelde Hana Ježková.