Ministryně spravedlnosti nenavrhne potrestání soudce Lněničky za výroky v kauze Nečesaný

Ministryně spravedlnosti nenavrhne kárné řízení soudce Jiřího Lněničky za jeho výroky k rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného. Českou televizi o tom informovala Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva. Podnět k zahájení kárného řízení podal spolek Šalamoun. Podle něj by měl být soudce Lněnička odvolán z funkce kvůli tomu, že osvobozující rozsudek nad Lukášem Nečesaným označil za špatné rozhodnutí.

„Paní ministryně podnět vyhodnotila a k podání návrhu na zahájení kárného řízení nepřistoupila,“ uvedla Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička v jednací síni uvedl, že rozhodnutí je špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl lepší možnost. Řekl, že odvolání státní zástupkyně proti zprošťujícímu verdiktu zamítl, přestože její odvolací námitky byly oprávněné.

„Za dané procesní situace nelze vinu obžalovaného prokázat. (…) Nemůžeme nutit soud prvního stupně k tomu, jakým způsobem má hodnotit důkazy. Navíc už jsme to jednou udělali a soud prvého stupně na naše výtky v podstatě nereagoval,“ podotkl soudce.

Vrchní soud nesouhlasil s osvobozením

Krajský soud Nečesaného nejprve dvakrát potrestal 16 lety vězení. Vrchní soud mu pak trest snížil na 13 let. Ve vězení strávil Nečesaný 1,5 roku, poté se po zásahu Nejvyššího soudu dostal na svobodu. Po nových verdiktech se Nečesaný do vězení na půl roku vrátil, pak se ale znovu dočkal propuštění a výměny senátu.

Vrchní soud s osvobozením mladíka dlouhodobě nesouhlasil. Poslední zprošťující verdikt původně zrušil v neveřejném zasedání už loni v listopadu a nařídil druhou výměnu krajského soudního senátu. S tímto postupem se ovšem neztotožnil Ústavní soud, který v něm viděl porušení práva na spravedlivý proces a na zákonného soudce. Vrchní soud tak musel veřejně rozhodovat znovu a definitivně Nečesaného viny zprostil.

Spolek Šalamoun mimo jiné podal podnět ke kárné žalobě i na Nejvyšší soud a Vrchní soud v Praze. Podle spolku chtěl Lněnička svým výrokem Lukáše Nečesaného poškodit.