Na Vimpersku platí povodňové ohrožení. Silné bouřky hrozí v jižních a středních Čechách i na Vysočině

Meteorologové vyhlásili pro Vimpersko v jižních Čechách povodňové ohrožení, potrvá do 2 hodin po půlnoci. Říčka Volyňka u Sudslavic dosáhla ve 23 hodin třetího povodňového stupně, druhý stupeň je na Blanici ve stanici Podedvory. Varování před velmi silnými bouřkami s přívalovými srážkami se týká částí Jihočeského a Středočeského kraje a Vysočiny, ve zbytku republiky mají být bouřky už méně nebezpečné. Velmi silné bouřky zasáhly jih Čech večer, odpoledne silný déšť postihl hlavně střední Čechy a Prahu.

„V důsledku intenzivních srážek byl na Volyňce v profilu Sudslavice překročen třetí stupeň povodňové aktivity,“ uvedli pozdě večer meteorologové. Zvýšené průtoky lze podle nich čekat i dále po toku, ale pravděpodobně bez dosažení nejvyššího stupně povodňové aktivity.

Varování se týká Prachaticka, Vimperska a Českokrumlovska na jihu Čech, kde hrozí i rozvodnění menších toků. Do dvou hodin trvá výstraha před bouřkami pro oblasti Blatná, Milevsko, Písek, Strakonice, Vodňany, Jindřichův Hradec a Dačice v Jihočeském kraji, Příbramsko a Sedlčansko ve středních Čechách a okolí Jihlavy, Moravských Budějovic, Pelhřimova a Telče na Vysočině.

„Na Prachaticku, Vimpersku a Českokrumlovsku se udržují téměř bez postupu velmi silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a krupobitím. Vzhledem k nasycení půdy může v zasažených oblastech docházet k rychlému odtoku vody z krajiny a prudkému vzestupu hladin zejména na menších tocích,“ uvedli večer meteorologové. 

U Davle se sesunul svah, v Praze nateklo do metra

Už odpoledne se hlavně Prahou a středními Čechami prohnala intenzivní bouřka doprovázená přívalovým deštěm a kroupami. Meteorologové uvedli, že jihozápadně a jižně od Prahy se vytvořilo v linii několik silných bouřkových jader, ve kterých se vyskytly přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a kroupy. 

Na silnici mezi Štěchovicemi a Davlí u Prahy se po odpolední silné bouřce a přívalovém dešti sesunula vrstva bahna, kamenů a suti. „Skála se opravovala, byla na ní železná síť, nicméně masiv se utrhl v místě, kde zátaras končil,“ uvedla reportérka ČT Andrea Grubnerová.

Komunikaci vedoucí v těsné blízkosti skalního masivu museli policisté uzavřít. Příměstské autobusy jezdily odklonem a nabíraly zpoždění. Provoz byl plně obnoven až před osmou hodinou večer. V úseku je omezena maximální rychlost na 30 kilometrů v hodině. Silničáři s bagry a další technikou silnici uklidili, řidiči by měli přesto počítat s kluzkou vozovkou a jezdit opatrně.

Bouře a následné krupobití přinesly komplikace i do Prahy. Hasiči v souvislosti s počasím zaznamenali desítky výjezdů, většinou odčerpávali vodu ze sklepů nebo odklízeli popadané stromy či větve.

Voda na čas přerušila provoz tramvají například u Veletržního paláce v Holešovicích. Ve stanici metra Vysočanská je nefunkční jeden z eskalátorů, pro vstup do stanice by cestující měli využít východní vestibul. Vodu večer odčerpávali také ze stanice metra Bořislavka.

Hasiči odstraňují vodu z vestibulu stanice metra Bořislavka
Zdroj: Roman Kubaric/iReportér

Omezení postihlo i železnici v metropoli. Mezi zastávkami Praha-Krč a Praha-Braník se u Údolní ulice sesunula hlína a kamení. Provoz na trati byl obnoven po více než hodině, kolem šesté večer. 

V Ústeckém kraji omezil sesuv půdy provoz mezi Povrly a Děčínem, nyní vlaky jezdí po jedné ze dvou kolejí a nabírají zpoždění 10 až 15 minut. Omezení má podle webu Českých drah trvat až do pátečního rána. 

Meteorologové varují před silným větrem i krupobitím

Silné bouřky přinesla do Česka zvlněná studená fronta, která postupuje dál k severovýchodu. Kromě silného deště, kdy může napršet až 40 litrů vody na metr čtvereční, dál hrozí ojediněle i krupobití. Pozor je podle meteorologů třeba dávat také na silný vítr, který bouřky provází. 

Přívalový déšť může způsobit zatopení níže položených míst, například sklepů, upozornili meteorologové. Nárazy větru mohou lámat větve stromů a poškodit elektrické vedení. Lidé by měli zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty. Velmi opatrní by měli být v bouřkách řidiči. 

Víkend bude slunečný

V pátek teploty mírně poklesnou na 24 až 26 stupňů Celsia. Zpočátku bude hodně oblačno, postupně by se ale mělo vyjasnit. Místy se mohou objevit bouřky. Na východě, kam se bouřky dostanou až v pátek, by mohlo napadnout až 15 milimetrů srážek.

V noci z pátku na sobotu přejde přes Česko další studená fronta a teploty se budou první víkendový den pohybovat kolem 23 stupňů. Oblačnosti ale bude přes den ubývat a neděle už by měla být slunečná s teplotami mezi 22 až 26 stupni Celsia. Odpoledne se ale může vytvářet kupovitá oblačnost, která místy přinese bouřky a přeháňky.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24