Definitivní zproštění. Šéf žalobců nepodá kvůli Nečesanému dovolání, případ končí

Události: Definitivní zproštění. Šéf žalobců nepodá kvůli Nečesanému dovolání, případ končí (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání v kauze Lukáše Nečesaného. České televizi to potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Pražský vrchní soud na konci března Nečesaného pravomocně zprostil obvinění z pokusu o vraždu kadeřnice. S tím sice nesouhlasila dozorující žalobkyně a hradecké státní zastupitelství v dubnu podalo podnět k NSZ, Zeman mu ale nevyhověl. Letitá kauza tak definitivně končí. Na rozhodnutí nejvyššího žalobce upozornil server Novinky.cz.

„Tímto mimořádným opravným prostředkem nemůže nejvyšší státní zástupce dosáhnout přezkoumání skutkových okolností případu, jak byla zjištěna soudem prvního stupně a potvrzena soudem odvolacím, a nemůže ani zpochybnit proces hodnocení důkazů těmito soudy,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Podle nejvyššího státního zástupce ale současně bylo podání obžaloby na Nečesaného důvodné. „Bylo na místě věc projednat v řízení před soudem, a nechat tak průchod spravedlivému procesu,“ doplnil Malý.

Dovolání ale požadovali hradeští žalobci, kteří jsou o Nečesaného vině přesvědčení.

Nepoznaný útočník

Pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku se stal před více než šesti lety – v únoru 2013. Útočník ženu opakovaně udeřil do hlavy polenem a sebral jí deset tisíc. Hradecké státní zastupitelství z činu obžalovalo Lukáše Nečesaného.

Sama žena přitom nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej však označila za útočníka. Soudní znalec ale uvedl, že má po úrazu hlavy výpadky paměti a nemůže si útok vybavit přesně. Nečesaný navíc vinu odmítal. 

Pět hradeckých rozsudků

Královéhradecký krajský soud postupně vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky; celkem padlo čtrnáct zproštujících i obviňujících rozsudků. Na svobodu se Nečesaný pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu, který poté nařídil výměnu krajského soudního senátu. Ten pak Nečesaného dvakrát osvobodil, s čímž odvolací vrchní soud původně nesouhlasil.

To se ale změnilo poté, co se Nečesaného letos v únoru zastal Ústavní soud. Na konci března soudce pražského vrchního soudu Jiří Lněnička zamítl odvolání státní zástupkyně a Nečesaného tentokrát pravomocně osvobodil. „Jsem rád, že to skončilo, že to mám za sebou. Budu se věnovat rodině a práci,“ řekl tehdy Nečesaný.

Případ Nečesaného končí, nejvyšší státní zástupce nepodá dovolání (zdroj: ČT24)

Soudce ale v březnu zároveň uvedl, že rozhodnutí je podle něj špatné. Odvolání státní zástupkyně prý zamítl, přestože její námitky proti osvobozujícímu verdiktu byly oprávněné. Vrchní soud se totiž musel řídit únorovým rozhodnutím Ústavního soudu. „Máme za to, že v přípravné fázi bylo shromážděno dostatečné množství důkazů, které by v jiné trestní věci pro uznání viny bohatě dostačovaly,“ prohlásil v březnu souce Lněnička.

Proti vyjádření soudce Lněničky si podal Nečesaný ústavní stížnost. Jeho advokát výroky označil za porušení práva na spravedlivý proces. Nečesaný také podle svého otce zvažuje, že se bude domáhat odškodnění.

Kauza neskončila ani pro policii. Kriminalisti teď musí pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích vyšetřovat dál.

Mám pocit uspokojení. Nicméně po šesti letech, z čehož dva a půl roku strávil ve vězení a neustále je osočován a tahán různými kanály jako možný pachatel – to je spíš prohra českého státu, české justice.
Luděk Nečesaný
otec Lukáše Nečesaného