Ostravu trápí hejna přemnožených holubů. Zahnízdili, jejich hubení se odkládá

Události ČT: Ostrava chce snížit počet holubů (zdroj: ČT24)

Zhruba sedm set holubů má v Ostravě odchytit a usmrtit najatá firma. Podle úředníků jsou ptáci přemnožení, znečišťují město a roznášejí nemoci. Část veřejnosti i chovatelů holubů s tím ale nesouhlasí a rozhodnutí radnice kritizují. Město zatím hubení odložilo na polovinu července, mimo hlavní období hnízdění těchto ptáků.

V Ostravě žije podle odhadu magistrátu přes 30 tisíc holubů. Město chce snížit jejich počet o zhruba sedm set. Odchytové klece měly být ve městě původně už v květnu, po zveřejnění informace se ale začali ozývat lidé, kterým hubení holubů přijde nehumánní.

„Vypadá to tak, že veřejnost se rozdělila na dvě skupiny. Na ty, kteří si na holuby stěžují a na ty, kteří je chrání,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

„Když zabijí ty dospělé, tak se pak nebude mít kdo starat o ty mladé, to je špatně,“ upozornil chovatel holubů Jiří Kopřiva. Podle deratizátora Lukáše Svěráka se do klece na holuby vejde šest až osm ptáků. „Holubi se potom sváží na stanoviště a probíhá utracení v řízené atmosféře,“ dodal.

Město od likvidace holubů neustoupí, posunulo ale její termín. „Do období mimo hlavní hnízdění holubů,“ dodala Vojkovská. Problém s přemnoženými holuby řeší většina českých měst, úředníci v nich lidem obvykle zakazují ptáky krmit.