CZ Arkansas. Česká zbrojovka postaví v USA továrnu za dvě miliardy

Zbrojovka v Arkansasu (zdroj: ČT24)

Uherskobrodský výrobce zbraní Česká zbrojovka postaví přes dceřinou firmu továrnu v Little Rocku – metropoli amerického státu Arkansas. Oznámila to Arkansaská komise pro hospodářský rozvoj (AEDC) s tím, že půjde v přepočtu o dvoumiliardovou investici (90 milionů dolarů). Výstavba továrny začne okamžitě, firma už zveřejnila inzeráty, ve kterých hledá nejen dělníky, ale i techniky, administrativní pracovníky či zkušební střelce.

Arkansaskou továrnu CZ postaví dceřiná firma uherskobrodské zbrojovky nazvaná CZ-USA. Zareagovala na investiční pobídky státu, podle serveru Arkansas Times nabídla AEDC zbrojovce mimo jiné půjčky a granty přesahující 20 milionů dolarů (přes 460 milionů korun) či daňové vratky.

Podle předsedy představenstva CZ-USA Bogdana Heczka má zbrojovka i další důvody, proč postaví továrnu v jednom z nejmenších a také nejchudších států USA. „Pracovní síla, kultura, podnikatelské prostředí a podpora průmyslu v Arkansasu byly důvodem, proč jsme si vybrali Little Rock za náš nový domov,“ uvedl.

Události: Česká zbrojovka postaví v USA továrnu za dvě miliardy (zdroj: ČT24)

Zbrojovka doufá, že otevřením továrny ve Spojených státech jednak zvýší povědomí o značce a podíl na americkém civilním trhu, zároveň si chce otevřít dveře k zakázkám pro americké ozbrojené složky. Na silně chráněném trhu by měla mít CZ-USA s továrnou v Arkansasu postavení domácí značky.

Komise pro hospodářský rozvoj vznikla právě pro nalákání lukrativních investorů do třímilionového Arkansasu. Její členy jmenuje guvernér státu. „Produkty CZ jsou po celém světě považovány za  jedny z nejkvalitnějších střelných zbraní pro obranu, soutěže a sportovní střelbu,“ uvedla AEDC v prohlášení. 

Česká zbrojovka založila americkou pobočku ve druhé polovině 90. let, dosud sídlila v Kansasu, odkud by se nyní mělo její sídlo přestěhovat do Arkansasu. CZ-USA v současnosti importuje do Spojených států výrobky CZ z Evropy a také vlastní americkou zbrojařskou firmu Dan Wesson.