Kandidátky pro eurovolby už mají čísla. Vládním stranám určil los 30 a 7, jedničku získal KAN

Kandidátky, které sestavily strany a hnutí pro volby do Evropského parlamentu, dostaly čísla. Ze stran, jež jsou v Evropském parlamentu zastoupeny v současnosti, má nejnižší číslo ODS, která dostala pětku. Nejdéle ze stran zastoupených v EP budou naopak listovat voliči KDU-ČSL, která má číslo 39. Vládním stranám vylosovala Státní volební komise číslo 30 v případě ANO, resp. 7 pro ČSSD.

Do Evropského parlamentu by se chtělo dostat 40 stran a hnutí. Takový je také počet čísel, která volební komise rozdělila, přestože ministerstvo vnitra z voleb vyřadilo Pirátskou stranu Moravy a Slezska. Ta chce rozhodnutí zvrátit u Nejvyššího správního soudu, který ještě nerozhodl, proto číslo dostala (č. 20).

Do voleb by mělo být jasno, jak připomněl předseda volebního senátu NSS, zákon nařizuje stížnosti řešit rychle – v soudním řádu je patnáctidenní lhůta. Pokud ale NSS podpoří ministerstvo, bude dvacítka v obálkách s volebními lístky chybět.

Jisté však je, že kdo volební lístky z obálky vytáhne, s číslem 1 najde Klub angažovaných nestraníků, na první sněmovní stranu pak narazí pod číslem 5, které připadlo ODS. Vítěz minulých voleb a nejsilnější vládní strana, resp. hnutí ANO má číslo 30.

Společná kandidátka TOP 09 se STAN, kteří byli v minulých volbách do EP druzí nejsilnější, získala číslo 26, ČSSD 7, KSČM  9 a KDU-ČSL 39. Svobodní, kteří jsou v současnosti nejslabší českou stranou v Evropském parlamentu, kandidují v koalici Svobodní, Liberland a Radostné Česko – Odejdeme bez placení s číslem 25. 

Ze stran zastoupených v české Poslanecké sněmovně, ale nikoli v europarlamentu, pak vylosovala komise Pirátům číslo 27 a SPD číslo 28. S nejvyšším číslem 40 pak jde do eurovoleb Alternativa pro Českou republiku 2017. „Nešťastná“ třináctka pak připadla straně Volte Pravý Blok www.cibulka.net.

Čísla pro volby do Evropského parlamentu losovali z průhledných plastových nádob ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Petr Vokáč a místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová. Krumpová vytahovala obálky s čísly, Vokáč se stranami a postupně je k sobě přiřazovali.

Své poslance Evropského parlamentu budou voliči v Česku vybírat 24. a 25. května, výsledky budou zveřejněny 26. května večer. Čeští kandidáti usilují o 21 křesel. V minulých volbách si po čtyřech mandátech rozdělily ANO, TOP 09 se STAN a ČSSD, tři europoslance zatím mají shodně KSČM a KDU-ČSL, dva ODS a jednoho Svobodní.