Speed Marathon. Policisté měří rychlost, kde, to si vybrali lidé

Česko se do mezinárodní akce Speed Marathon zapojilo podruhé (zdroj: ČT24)

Na více než tisícovce míst v Česku měří policie rychlost aut. Konkrétní místa, kam se policisté s radary postavili, zveřejnila policie na svém webu. Část z nich jsou lokality, které vybrali lidé v hlasování jako nebezpečné. Jde o hlavní frekventované ulice v Praze – například Evropskou nebo Strakonickou – ale i silnice nižších tříd.

Čeští policisté se 3. dubna připojili k celoevropské akci Speed Marathon, při které se strážci zákona soustředí na měření rychlosti aut. V Česku jsou na 1160 místech ve všech krajích – frekventovaných pražských ulicích, na státních silnicích, ale i na silnicích nižších tříd.

Podle policejní mluvčí Hany Rubášové jde o místa vybraná „na základě dopravněbezpečnostních analýz v daném teritoriu“, část z nich ale stanovili policisté na základě hlasování. Lidé navrhli téměř 10 tisíc míst napříč republikou a pak hlasovali o tom, zda jde opravdu o nebezpečné místo.

Některé tipy byly i kuriózní, poměrně velkou podporu získal například návrh na měření rychlosti na Karlově mostě v Praze. Většinou se ale lidé shodli na kontrolách rychlosti na průtazích menšími obcemi.

Policie bude svá stanoviště průběžně měnit

S vyšší pravděpodobností tak hrozí pokuta rychle jedoucím řidičům jak na Evropské či Strakonické v Praze nebo na průtahu Karlovými Vary, tak na silnici III/1439 v jihočeském Holubově nebo na III/4774 v Morávce. „Kontroly budou prováděny na občany určených místech v České republice, kdy policisté budou svá stanoviště průběžně měnit,“ uvedla mluvčí.

Například jihomoravská policie poslala do terénu 50 hlídek, které se mají postupně postarat o měření na 150 místech v kraji. Během 24 hodin by tak každá dvoučlenná hlídka měla vystřídat tři lokality.

To není represivní akce. Akce má především preventivní význam – upozornit na problematiku rychlosti a dodržování rychlostních limitů.
Michal Hodboď
policejní prezidium

Akce Speed Marathon je mezinárodní, proto se rychlost více měří i v dalších evropských zemích. V Německu se k ní připojili policisté v Bavorsku i Sasku, které přímo sousedí s Českem, a také v Bádensku-Württembersku, Brémách, Braniborsku, Hamburku, Hesensku, Porýní-Falci, Durynsku a Sasku-Anhaltsku.

V Česku jde o druhý ročník Speed Marathonu. Loni policisté zkontrolovali kolem 7 tisíc vozidel a odhalili 3300 přestupků. Zhruba 2600 řidičů překročilo rychlost, další měli například nevyhovující technický stav vozidla nebo řídili pod vlivem alkoholu.