Státní zástupkyně obžalovala dva Nizozemce kvůli napadení číšníka v centru Prahy. Hrozí jim až 18 let

Dva Nizozemci, kteří loni v dubnu napadli číšníka v centru Prahy, půjdou před soud. Státní zástupkyně je v pondělí obžalovala z pokusu o vraždu a výtržnictví. Hrozí jim za to až 18 let vězení. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Policie původně muže obvinila z těžkého ublížení na zdraví, podle znaleckých posudků však bylo napadení tak brutální, že mohlo ohrozit život.

„Státní zástupkyně podala dnešního dne obžalobu na dvě osoby pro pokus vraždy v souběhu s výtržnictvím,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. „Obžalovaní si museli být vědomi, že mohou poškozeného usmrtit,“ doplnil Cimbala.

Jeden z mužů je navíc ještě obžalován z dalšího fyzického útoku, kdy měl před klubem udeřit pěstí jiného člověka. Kvůli tomu je obžalován i z pokusu o ublížení na zdraví.

Incident se stal loni v dubnu u pražského obchodního centra Quadrio. Číšník skupinu sedmi mužů nejprve upozornil, že na zahrádce restaurace nemohou popíjet vlastní alkohol. Útočníci ho pak povalili na zem, začali ho bít pěstmi a kopali do něj. Když zůstal bezvládně ležet na zemi, z místa utekli. 

Tři muži už dostali podmínku, dva vyvázli bez trestu

Nizozemce zadrželi policisté několik dnů po útoku na pražském letišti, pět mužů obvinili a zbylé dva propustili s tím, že se konflikt snažili spíše uklidnit. Třem mužům pak uložil Obvodní soud pro Prahu 1 osmiměsíční podmínky a na pět let je také vyhostil ze země.

Dva zbylé muže považuje policie za hlavní aktéry napadení. Armina N. a jeho bratra Arashe proto soud krátce po zadržení poslal do vazby. Policie je původně obvinila z těžkého ublížení na zdraví. V srpnu ale na základě znaleckých posudků vyšetřovatelé útok překvalifikovali na pokus o vraždu.

Napadený muž po útoku skončil v bezvědomí na jednotce intenzivní péče s krvácením do mozku, zlomenými obličejovými kostmi a poraněným okem. V nemocnici se probral až po několika dnech. Prodělal dvě operace, domů ho lékaři propustili v květnu.