Obžaloba zazněla, Dalíkovi hrozí kvůli pandurům až 10 let

Praha - Vrchní státní zastupitelství obžalovalo lobbistu Marka Dalíka z trestého činu podvodu při nákupu obrněných transportérů Pandur. Hrozí mu až 10 let. Policie Dalíká stíhá od října 2012. Trestného činu se měl dopustit tím, že za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když věděl, že to nemůže splnit. Více o osobě Marka Dalíka čtěte zde.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla jméno obžalového potvrdit: „Osobu, na kterou byla podána obžaloba, podle trestního řádu identifikovat nemůžeme. Mohu ale potvrdit, že jednání souvisí s projektem obrněných transportérů Pandur. Soudu předkládáme důkazy, o kterých si myslíme, že jsou postačující pro předběžné projednání obžaloby a nařízení hlavního líčení.“ Podle informací České televize jde o Marka Dalíka.

Někdejší vlivný spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka si údajně na sklonku roku 2007 během tendru na nákup pandurů od rakouské firmy Steyr řekl o úplatek. Deníky Mladá fronta DNES a Právo 11. května 2011 zveřejnily výpověď rakouského manažera Steyru Stephana Szücse, utajeného svědka v případu. Szücs prý uvedl, že si Dalík řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Szücs byl ale v Rakousku veden jako utajený svědek a žil pod skrytou identitou. Zveřejnění jeho jména v médiích tak vyvolalo zděšení tamních justičních institucí. Szücs se ze strachu z pomsty začal skrývat. Protikorupční policie následně začala vyšetřovat pražské vrchní státní zastupitelství kvůli úniku jeho jména. Podle Respektu totiž měli k výpovědi svědka přístup pouze tři státní zástupci. Policistům se ale viníka najít nepodařilo.

image_402099
Zdroj: ČT24

V září 2011 pak server WikiLeaks zveřejnil diplomatické depeše, které mají Dalíkovo jednání dokazovat. Szücs podle nich informoval Američany hned v době údajné korupce. „Začátkem roku 2008 nám zástupce Steyru sdělil, že náměstek ministra Barták zorganizoval příležitost pro Marka Dalíka s účelem získat značný úplatek od Steyru,“ napsala ambasáda.

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup v polovině července 2010. V říjnu 2012 protikorupční policie Dalíka zatkla a obvinila. Policisté ho tehdy údajně zadrželi proto, že dostali od zahraničních kolegů překlad výpovědi, podle níž si o obří úplatek skutečně řekl. Navíc se prý chystal brzy odletět do zahraničí. Soud ale požadavku na uvalení vazby nevyhověl, Dalík byl tak po dvou dnech propuštěn zpět na svobodu.

Lobbista veškerá obvinění od počátku odmítá. Mezi podezřelými je i bývalý ministr obrany Martin Barták. Toho včera soud zprostil viny v kauze nákupu armádních aut Tatra. Obviněn byl za údajnou žádost o úplatek. Předložené důkazy byly ale podle soudu nedostatečné. Před soudem naopak neskončil případ údajné korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili. „Konstatovali jsme, že ke skutku došlo, ale nepodařilo se získat důkazy, která konkrétní osoba se ho měla dopustit,“ doplnila Bradáčová. 

O nákupu 199 pandurů s opcí na 40 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.