Zemřel herec a dabér Petr Oliva. Propůjčil hlas Pierru Richardovi i Robertu Redfordovi

Zemřel herec a dabér Petr Oliva (zdroj: ČT24)

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel herec Petr Oliva. Působil také v dabingu, jeho hlasem mluvili z televizních obrazovek třeba francouzský herec Pierre Richard nebo postava agenta Bodieho v seriálu Profesionálové.

Absolvent DAMU během svého života vystřídal několik divadelních scén. Dvacet let působil v pražském Divadle E. F. Buriana, poté hostoval v Divadle Radka Brzobohatého. Před kamerou se poprvé objevil v roce 1964 ve filmu Atentát. Hrál i v řadě televizních seriálů a pohádek.

V 70. letech si zahrál v komedii Půlnoční kolona nebo historickém snímku Čas lásky a naděje. Zahrál si i v dobrodružném příběhu Poslední propadne peklu z roku 1982.

Více se objevoval v seriálech a televizních inscenacích. Známý je především díky účinkování v Třiceti případech Majora Zemana nebo ze seriálu Sanitka. Později se objevil i v televizních sériích Pojišťovna štěstí nebo Ordinace v růžové zahradě.

Jeho hlas mají televizní diváci spojený také s dabingem. Poprvé Petr Oliva nadaboval Pierra Richarda v komedii Roztržitý z roku 1970. Poté už byl s tímto francouzským hercem zcela spjat. Čeští televizní diváci slyšeli jeho hlas i v české verzi seriálu Profesionálové, daboval ale třeba i Roberta Redforda.