České dráhy poprvé zaplatily přes dva miliony jako odškodné cestujícím za zpoždění

České dráhy zaplatily loni cestujícím v rámci odškodnění nejvyšší částku v historii – přesáhla dva miliony korun. ČT to řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zpožděné vlaky kompenzují cestujícím i ostatní oslovení dopravci. Nejčastějšími příčinami zpožděných spojů jsou nehody a vrtochy počasí. Následují poruchy vlaků, signalizací, vedení nebo třeba překážky na trati.

České dráhy loni zaplatily svým cestujícím na kompenzacích za zpožděné vlaky 2,1 milionu korun. Částka se meziročně zvýšila o více než 20 procent. „Loni bylo cestujícím vyplaceno celkem 6748 odškodnění v celkové výši 2 127 845 korun,“ řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Nejvíc stála ČD odškodnění v mezistátní dopravě, dohromady 1,5 milionu korun.

Za polovinu zpožděných vlaků ČD mohly podle mluvčího nehody nebo povětrnostní podmínky. Dalšími důvody jsou problémy související s cestou nebo stavem vlaků. „Přibližně 35 procent zpoždění souvisí s dopravní cestou. Například závada signalizace, trakčního vedení a podobně,“ uvedl Šťáhlavský s tím, že asi za 15 procent zpoždění mohla porucha vlaku.

Téměř o polovinu méně vyplatil meziročně na kompenzacích za zpoždění Leo Express. Zatímco v roce 2017 ho zpožděné vlaky stály téměř 150 tisíc korun, loni vyplatil Leo Express o 70 tisíc míň. „Je to dáno hlavně tím, že jsme rušili méně spojů, tudíž jsme tolik nemuseli odškodňovat,“ sdělil mluvčí Emil Sedlařík.

RegioJet odškodnění cestujícím vyčíslovat z konkurenčních důvodů nechce. 

Všichni oslovení dopravci poskytují cestujícím odškodnění také za taxi nebo hotely, ovšem jen v některých případech. Týká se to třeba poruch u posledních nočních spojů. České dráhy loni vyplatily kompenzace za taxi ve 418 případech v celkové výši 216 543 korun. Hotely pak ČD cestujícím zajišťovaly 45x a stálo je to 83 694 korun. Leo Express vloni vyplatil cestujícím za hotely a taxi dohromady 25 tisíc korun.