USA kritizují nízké náklady ČR na obranu

Praha - Spojené státy kritizují obranné rozpočty zemí NATO včetně Česka. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho je třeba náklady zvýšit na obranu před Ruskem. O možnostech, jak posílit českou armádu, jednal ve Spojených státech také český ministr obrany Martin Stropnický se svým americkým protějškem Chuckem Hagelem.

„Bylo to řečeno zdvořile, ale jasně. Jedna celá jedna, necelá, ještě ke všemu procenta HDP, je málo,“ prohlásil Stropnický. „Je dost obtížné, abyste jako země, která platí 1,8, 1,9 nebo dvě procenta, posílala svoje vojáky podle článku 5 do země, která platí 0,8 procenta, a doma to obhájila,“ poukázal Stropnický na postavení USA vůči většině jejich evropských spojenců.

Pro Česko z toho podle Stropnického vyplývá nutnost zvýšit armádní rozpočet. „To nejde skokem. My bychom nebyli ani schopní to rozumně proinvestovat. Ale jde o trend,“ pokračoval český ministr. Tedy zastavit snižování výdajů a jejich postupné navyšování, jak to umožní hospodářský růst. „Nelze v bezpečnostní sféře žít na dluh. To je neúnosné,“ podotkl Stropnický.

S Hagelem se prý shodl, že by závazek zvýšení rozpočtů měl jednotně zaznít na podzimním summitu NATO v Cardiffu. Jednotlivým ministrům a vládám se to pak bude podle Stropnického snáze obhajovat před veřejností.

V souvislosti s ukrajinskou krizí, která právě nejvýrazněji oživila debaty kolem obranných rozpočtů členů NATO, český ministr svému americkému kolegovi připomněl, že ČR nabídla Alianci k volnému využití při ochraně východních hranic pobaltských států nebo Polska čtyři stíhačky Gripen. Stropnický dodal, že by ČR měla zájem zapojit se do pravidelných společných cvičení USA a Polska, která by se mohla konat i na základně v Čáslavi.

Vydáno pod