Ostravská MHD zruší do konce roku papírové jízdenky

Dopravní podnik Ostrava (DPO) na konci letošního roku zruší prodej papírových jízdenek. Pro podnik je úspornější elektronické placení jízdného, přičemž počet elektronických plateb v Ostravě výrazně roste. Místo papírových jízdenek, jejichž podíl na počtu všech prodaných jízdenek minulý měsíc činil přes 45 procent, si lidé budou moci v automatech kupovat takzvané kreditní jízdenky.

Dopravní podnik Ostrava očekává, že elektronických plateb jízdného bude dál přibývat. Podle generálního ředitele Daniela Moryse je placení jízdenek elektronicky pro podnik efektivní nejen ekonomicky, ale i z hlediska ekologie. Tisk, prodej a údržba systému papírových jízdenek stojí každý rok zhruba 20 milionů korun, zatímco náklady na kreditní jízdenky se odhadují jen na několik milionů korun.

„Ušetříme několik desítek milionů ročně. Za takovou roční úsporu si můžeme koupit třeba i jeden elektrobus,“ podotkl Morys.

DPO plánuje, že papírové jízdenky se v Ostravě přestanou prodávat 31. prosince. Koupené jízdenky budou moci cestující použít do konce března 2020, pak z vozů MHD jejich označovače zmizí. Už od září ale budou na hlavních zastávkách automaty, ve kterých si budou moci cestující za hotovost nebo kartou koupit kreditní jízdenky. Platby budou možné v korunách i eurech.

Nebude ovšem možné koupit si kreditní jízdenku pouze v hodnotě jedné jízdy. „Předpokládáme, že minimální cena kreditní jízdenky bude 100 korun a bude nabita na pět jízd. Dneska to odpovídá tomu, že jedna jízda je dvacetikorunová jízdenka,“ řekl Morys. Jednou kreditní kartou bude moci cestující na terminálu ve vozidle zaplatit i více jízdenek, třeba pro sebe a děti.

V březnu navíc dopravní podnik představí novou aplikaci, v níž bude možné provádět elektronické platby.

Ostravská MHD jako první v Česku zavedla platby jízdného bankovní kartou

Cestující v Ostravě mohou za jízdu elektronicky platit bezkontaktní platební kartou nebo prostřednictvím karty ODISka. Ostravský systém placení platební kartou byl první v Česku. Funguje už více než dva roky, a to bez nutnosti tisknout jízdenku. Cestující nemusí předem znát tarify ani přestupní zóny, systém vždy vypočítá, jaká jízdenka je pro něj nejvýhodnější. 

Jízdenku si lze koupit také SMS zprávou a od března to bude možné i prostřednictvím aplikace.

V roce 2016 cestující elektronicky zaplatili v Ostravě přes 499 tisíc jízdenek a tržby za ně činily 9,1 milionu korun. V roce 2017 to bylo 2,18 milionu jízdenek a tržby přes 39,5 milionu a loni už téměř 3,8 milionu plateb a tržby 68 milionů korun.

Loni v prosinci počet elektronických plateb za krátkodobé jízdné poprvé převýšil prodej papírových jízdenek. Cestující v tomto měsíci zaplatili elektronicky přes 516 tisíc jízd za více než 9,44 milionu korun, zatímco papírových jízdenek použili necelých 428 tisíc za více než 7,2 milionu korun.