Životní a existenční minimum se nezvýší. Vládou neprošly ani plošné obědy zdarma

Události ČT: Vláda jednala o obědech pro děti zdarma (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté neprosadili ve vládě zvýšení životního minima o 380 korun. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) kabinet zamítl. V současnosti životní minimum pro samotného dospělého člověka činí 3410 korun. Pro dospělé a děti v rodině se pohybuje v rozmezí mezi 1740 a 3140 korunami. Sociální demokraté neuspěli ani s návrhem na plošné obědy zdarma pro děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol.

Podle návrhu měla nejnižší uznaná částka pro život, která se využívá pro stanovení dávek, alimentů či nezabavitelného minima při exekuci, vzrůst po sedmi letech o 11 procent. Pro samotného dospělého se měla zvednout o 380 korun na 3790 korun.

Plán zvednout životní a existenční minimum ohlásila Maláčová loni v létě krátce po svém nástupu do funkce. Částka se upravovala naposledy v lednu 2012. Pro samotného dospělého od té doby činí 3410 korun, pro dospělé a děti v rodině je nižší a pohybuje se od 1740 do 3140 korun. Existenční minimum je 2200 korun.

Koncem listopadu projednávala záměr koaliční rada. Na navýšení se ale nedohodla. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pak uvedla, že se zvednutí minima nebrání, ale až od ledna 2020. Řekla, že je nutné nejdřív přehodnotit spotřební koš, podle něhož se minimální částka určuje a který se stanovil před 28 lety.

Výdaje na dávky by se podle podkladů k nařízení měly po růstu minima za rok zvednout o 454 milionů korun. Maláčová sumu nechtěla ze státního rozpočtu, stačit měly finance z pokladny ministerstva práce.

Ministerstvo financí: Zvyšování dávek by mohlo snížit motivaci k práci

Ministerstvo financí považuje zvyšování dávek a rozšiřování okruhu jejich příjemců za nežádoucí a nevhodně načasované, mohlo by podle něj snížit motivaci k práci. Zvednutí částek by navíc podle resortu znamenalo další zátěž pro úřady práce.

Podle Maláčové by zvýšení sumy pomohlo hlavně lidem, kteří si nemohou vydělávat, tedy dětem, seniorům či postiženým. Ulevilo by také dlužníkům v exekucích. Podle životního minima se stanovuje nezabavitelná částka, která při splácení musí zůstat.

S životním minimem se srovnává příjem žadatelů o dávky a zjišťuje se, zda mají na pomoc od státu nárok. Například přídavek na dítě či porodné se vyplácí rodinám s příjmem pod 2,7násobek minima.

Nejnižší částka pro život určuje také podporu azylantů a cizinců, kteří mají v Česku dočasnou ochranu. Roli hraje rovněž u případného osvobození od poplatků za televizi a rozhlas.

Sociální demokraté neuspěli ani se svým návrhem na obědy zdarma

V pondělí se kabinet zabýval také návrhy na bezplatné obědy ve školních jídelnách. Sociální demokraté se neúspěšně snažili prosadit plošné obědy zdarma pro děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol. Rozpočtové nároky vyčíslili na 5,4 miliardy korun.

Alternativní návrh ministerstva školství počítá s tím, že obědy zdarma ve veřejných mateřských a základních školách by dostávaly děti z rodin, které pobírají dětské přídavky.

Týkal by se tak zhruba 170 tisíc dětí.  Tomuto návrhu, který by stál rozpočet přibližně 1,7 miliardy ročně, premiér Andrej Babiš (ANO) vytkl plánované náklady na administrativu a ministr školství Robert Plaga (ANO) jej dostal od vlády za úkol přepracovat.