Mrzne. Pozor na navátý sníh na silnicích, varují meteorologové

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Řidiči by se měli připravit na klouzající silnice a sněhové jazyky. Teplota v noci klesne většinou pod nulu a silnější vítr se sněžením mohou komplikovat cestu těm, kteří se vypraví na hory směrem na severovýchod Česka.

Výstrahu varující před sněhovými jazyky vyhlásili meteorologové od úterního dopoledne. Platí v některých místech Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a v polohách nad 600 metrů nad mořem až do středečního rána. Konkrétně v okresech Ústí nad Orlicí, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Jeseník, Šumperk, Bruntál, Frýdek-Místek a Nový Jičín.

V noci na úterý byl největší mráz na hřebenech hor: na Sněžce dokonce spadla teplota k minus 11 stupňům Celsia. Nejvíce sněhu připadlo v Jeseníkách a Beskydech – až 10 centimetrů. Aktuálně leží nejvíc sněhu na hřebenech Krkonoš.

Noční teploty z úterka na středu klesnou většinou pod nulu a na mokrých silnicích a chodnících, případně v místech s rozbředlým sněhem se bude ojediněle tvořit náledí. 

Ve středu se slunce se ukáže místy na jihozápadě Česka. Teploty se budou pohybovat mezi jedním až pěti stupni Celsia. V severovýchodní polovině bude spíš zataženo a místy zaprší. Na horách na severu a severovýchodě se dá očekávat sníh, přičemž do středečního večera tam může napadnout až 10 centimetrů sněhu. 

„V dalších dnech se oteplí, teploty ve čtvrtek a v pátek vystoupí na 4 až 8 stupňů Celsia. Bude většinou oblačno až zataženo, na severu a severovýchodě místy, jinde spíš výjimečně s deštěm,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas.

Na přelomu starého a nového roku by se podle aktuální předpovědi mělo ochlazovat. Sněžit tak bude nejenom na horách, ale také ve středních polohách a přechodně dokonce i v nížinách.