Uzavírka D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se prodlužuje, potrvá minimálně do ledna

I o vánočních svátcích čekají řidiče omezení na nejvytíženější dálnici D1. Modernizovaný úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem totiž nestihli stavbaři zprůjezdnit v avizovaném termínu. Minimálně do 5. ledna tak budou řidiči jezdit ve zúžených pruzích a maximální rychlostí 80 km/h. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto hrozí pokutou kazašsko-italskému sdružení, které úsek modernizuje.

Úsek u Humpolce dlouhý více než 13 kilometrů měl být podle původního harmonogramu průjezdný už na konci listopadu. Stavbaři následně slibovali, že práce před zimou stihnou dokončit v polovině prosince. „Práce na úseku č. 12 budou pokračovat i během ledna,“ potvrdil teď ČT mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Podle oficiálního webu ŘSD aktuální uzavírka mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem potrvá do 5. 1. 2019. Jestli auta po tomto datu projedou dálnicí bez omezení, ale stále není jasné. „O konečném termínu probíhají jednání,“ vysvětluje Studecký.

Firmě hrozí navýšení pokuty

Dělníci měli práce kvůli zimě už ukončit a na dálnici se měli opět vrátit na jaře 2019. Kvůli zpožděním, které stavba stále nabírá, označuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl spolupráci s kazašsko-italským sdružením za „velmi problematickou“. „Už od května je neustále vyzýváme, aby předložili harmonogram,“ vysvětluje. Poslední termín, kdy ŘSD počítalo, že firma práce na úseku přeruší, byl 18. 12. „A ten teď také padl,“ dodává Rýdl.

Zakázka na modernizaci úseku má hodnotu 1,75 miliardy korun. ŘSD vyměřilo kazašsko-italskému sdružení vedenému firmou Toto Spa Costruzioni Generali pokutu 150 tisíc korun. Podle Studeckého ale hrozí její další navyšování. „Za nedodržení každého z časových milníků je to 750 tisíc korun za den,“ říká.

Obdobná situace přitom loni nastala na úseku č. 20 mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou, ŘSD tehdy oznámilo pokutu pro firmu Colas ve výši okolo 50 milionů korun. Tu ale ani po téměř roce neuložilo, firma se totiž proti postihu ohradila.