Ledovku vystřídá náledí. Dny budou sice teplé, ale noci mrazivé

Led bude vládnout Česku i v dalším týdnu. Místo ledovky, která v posledních dnech ve dvou vlnách udeřila v Čechách i na Moravě, se bude tvořit náledí. Meteorologové očekávají, že bude klouzat celá republika v noci na středu. V noci na čtvrtek pak opět hrozí i ledovka.

Z pohledu meteorologů jsou ledovka a náledí něco docela jiného. Ledovka vzniká, když na promrzlou zemi dopadá déšť, náledí vzniká, když zmrzne to, co na zemi už bylo – například tající sníh. Uklouznout nebo nabourat však lze na obou těchto úkazech. Navíc se v příštích nocích v Česku vyskytnou oba.

Výstrahu na náledí vydal Český hydrometeorologický ústav pro noc na středu. Platit bude od 20 do 9 hodin, a to pro celou republiku. V noci bude mrznout tající sníh nebo voda po předchozím dešti. Tát bude v pondělí a úterý ve velkém, teploty vystoupí na 7 až 12 stupňů, v úterý na 6 až 10 stupňů Celsia a nad nulou bude i na horách. Zároveň má oba dny pršet. Pak se ale zase ochladí.

„V noci na středu 5. prosince poklesnou teploty pod bod mrazu, mokré povrchy budou namrzat a na celém území ČR se místy vytvoří náledí,“ informovali meteorologové. Výstraha na náledí má nízký stupeň nebezpečí. Častější zřejmě bude v Čechách než na Moravě.

Hned další noc by se naopak mohla tvořit ledovka. ČHMÚ předpokládá, že výstrahu vydá pro Moravu a Slezsko, celou Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj. Výstraha by měla platit od středečních 23 hodin přes noc a potom i celý čtvrtek.

Doporučení jsou při obou jevech podobná. Opatrní by měli být chodci i řidiči. „Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvedli také meteorologové.

Ledovka v posledních dnech ochromila západ i východ Čech a jižní Moravu

Česko v uplynulých dnech postihla ve dvou vlnách ledovka. Ta první se projevila v pátek hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji. Lidé i auta na ledové vrstvě často bezvládně klouzali, ke zraněným chodcům se jen s obtížemi dostávali záchranáři. Po dálnici D6 mezi Chebem a Sokolovem jezdila auta takřka krokem, pokud ale vůbec jezdila, protože dopravu narušovaly nehody.

Podobná situace nastala v neděli večer na východě Pardubického kraje a v noci na pondělí a během dopoledne také na jihu Moravy. Navíc namrzlo trakční vedení na železničních tratích v okolí České Třebové. Vlaky pak nabíraly hodinová i dvouhodinová zpoždění, některé spoje dopravci odřekli. Z podobného důvodu také v pondělí ráno nejezdily trolejbusy v Jihlavě.

Ještě horší kalamitu zažilo Česko v roce 2014, tehdy se vytvořila ledová vrstva na trolejích od Prahy po Olomouc, nejezdily navíc ani tramvaje v Praze, Brně a Olomouci ani trolejbusy v Pardubicích.