Napomenutí za Zemanovo pálení trenýrek neplatí. Inspekce měla trestat Česko, ne prezidentskou kancelář

Napomenutí za pálení červených trenýrek na Pražském hradě neplatí. Ministerstvo životního prostředí totiž zrušilo rozhodnutí České inspekce životního prostředí, která napomenutí udělila. Podle ministerstva však inspekce neměla vést řízení s prezidentskou kanceláří, ale s Českou republikou. Rozhodnutí je pravomocné.

„Odvolací orgán (ministerstvo životního prostředí) dospěl po přezkoumání rozhodnutí České inspekce životního prostředí k závěru, že inspekce formálně pochybila, když vedla řízení s organizační složkou státu, v tomto případě s Kanceláří prezidenta republiky, která nemá právní subjektivitu, a ne s Českou republikou,“ řekla ČT mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Podle ní ministerstvo na základě letošního judikátu Nejvyššího správního soudu o typově podobném případu muselo rozhodnutí inspekce o napomenutí zrušit a přestupkové řízení zastavit pro nicotnost. Rozhodnutí ministerstva je již pravomocné, dodala Roubíčková.

Trenýrky vlály nad Hradem před třemi lety

Obří červené trenýrky vyvěsila v roce 2015 na střeše paláce Pražského hradu členové skupiny Ztohoven. Akcí chtěli protestovat proti chování prezidenta. Soud je za to potrestal podmínkou. Červené trenýrky se poté staly symbolem odporu proti Miloši Zemanovi. 

Letos v červnu u rybníka v Lumbeho zahradě v areálu Hradu nechal Zeman trenýrky na otevřeném ohništi spálit. Inspekce životního prostředí kvůli tomu dostala dva podněty na porušení zákona o ovzduší, který zakazuje na ohništi pálení jiných než rostlinných materiálů. V srpnu proto inspekce zahájila s prezidentskou kanceláří přestupkové řízení a udělila jí napomenutí. To nyní ministerstvo životního prostředí zrušilo.