Soud potvrdil podmínky pro umělce, kteří vyměnili standartu za trenýrky

Pražský městský soud potvrdil šestiměsíční podmíněné tresty pro členy skupiny Ztohoven. V září 2015 vyvěsili nad Pražským hradem obří červené trenýrky místo prezidentské standarty. Činem protestovali proti politice prezidenta Miloše Zemana. Rozsudek si vyslechl pouze Matěj Hájek a David Honsa. Filip Crhák v červnu zemřel při dopravní nehodě.

Pražský městský soud svým rozhodnutím potvrdil dubnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, který umělce nepravomocně potrestal šestiměsíční podmínkou s ročním odkladem, tedy nejnižším možným trestem.

Podle rozsudku se dopustili výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže. Všem hrozilo až tříleté vězení. Správě Pražského hradu mají také zaplatit pokutu přes 60 tisíc korun. Obvodní státní zastupitelství se ale tehdy proti verdiktu odvolalo. Nesouhlasilo s mírným trestem i s náhradou škody. Soudní znalec vyčíslil cenu standarty na 8400 korun, což měli také umělci zaplatit.

Podle státní zástupkyně Zuzany Beňové by ale měli zaplatit pořizovací cenu, tedy částku 33 tisíc. Nyní ovšem státní zástupce Stanislav Potužník uvedl, že do trestu by bylo potřeba zasáhnout jen v případě, že by byl nepřiměřeně přísný. Uložení pokuty ve výši 10 tisíc korun dal ke zvážení soudu. 

Právní zástupce Hradu Marek Nespala se proti rozsudku obvodního soudu také odvolal. Aktuálně trval na tom, že umělci poškodili Českou republiku a její státnost a soukromí. Za nemajetkovou újmu chtěl proto 300 tisíc korun. Obvodní soud ho odkázal na civilní řízení, což odvolací senát potvrdil. Podle obhájce umělců Michala Pokorného by bylo uložení pokuty nepřiměřené.  

Umělci už dříve přiznali, že standartu za trenýrky vyměnili a že při tom přestřihli lanko na stožáru se standartou. Hájili se tím, že mají právo na svobodný projev. Obvodní soud je loni částečně osvobodil a kvůli přestřiženému lanku chtěl případ předat do přestupkového řízení. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil s tím, že právo na svobodu slova není možné řadit nad právo na majetek. 

Trenýrky nad Hradem zavlály před dvěma lety

Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons ze skupiny Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky 19. září 2015. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky vylezli na střechu Hradu po lešení, a poté, co standartu vyměnili, ji podle obžaloby shodili ze střechy. Trojice později oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala lidem.

obrázek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod