Čeští emigranti se ohradili proti projevu Babiše, curyšská univerzita jej zrušila. Podle školy i Úřadu vlády z pracovních důvodů

Univerzita ve švýcarském Curychu odřekla projev českého premiéra Andreje Babiše (ANO) k zahájení výstavy o českých emigrantech ve Švýcarsku. Podle školy a Úřadu vlády se premiér nezúčastní akce kvůli své pracovní vytíženosti. Deník N a Seznam Zprávy ale informovaly o otevřeném dopise, který univerzitě adresovali někdejší čeští emigranti. Ti Babišovu účast kritizovali s odkazem na jeho minulost spojovanou například se Státní bezpečností.

Výstava o českých emigrantech začne na univerzitě 3. prosince a Babiš tam měl mít zhruba hodinu po vernisáži přednášku. Ve středu ale curyšská univerzita Babišovu přednášku zrušila, což uvedla na svých webových stránkách

Protagonisté výstavy zaslali škole dopis, ve kterém podle serveru Seznam Zprávy mimo jiné uvádí, že Babiš byl veden jako důvěrník a později i agent StB s krycím jménem Bureš a podle dochovaných spisů s StB vědomě spolupracoval.

„Právě z tohoto důvodu se nám zdá mimořádně necitlivé a nevhodné, že by bývalý kolaborant totalitního režimu mluvil k lidem, kteří právě tomuto režimu unikli,“ uvedli autoři dopisu, který spolu s emigranty podepsali i další lidé v Česku. Jsou tam například podpisy spisovatelky Ireny Brežné, zakladatele skupiny Blue Effect Jiřího George Kozela, výtvarníka Jana Jedličky nebo právníka Davida Šimka. 

Sám Babiš tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa. Slovenské soudy daly nejprve Babišovi za pravdu, verdikty ale zrušil Ústavní soud. Když Babiš neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu, zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva.

Úřad vlády: Návštěva byla odložena kvůli pracovní vytíženosti

Tiskové oddělení Strakovy akademie v reakci na informace o zrušení Babišova vystoupení uvedlo, že výstavu každoročně zahajuje švýcarský velvyslanec v Praze, přičemž letos se toho měl jako host zúčastnit i premiér, který měl na tuto dobu naplánovanou návštěvu Švýcarska.

„Bylo pouze avizované jeho vystoupení na univerzitě. Bohužel z pracovních důvodů pana premiéra, z velké pracovní vytíženosti, byla návštěva odložena a hledá se nový termín,“ uvedlo tiskové oddělení.

Mluvčí curyšské univerzity Beat Müller Deníku N potvrdil, že akce se uskuteční bez projevu českého premiéra, který oznámil, že nemůže přijet kvůli svému vysokému pracovnímu vytížení.