Komunisté chtějí za podporu vlády miliardové přesuny v rozpočtu. Do bydlení a sociálních služeb

Události: Co si komunisté řeknou za podporu vlády (zdroj: ČT24)

Klíčové pro přežití druhé vlády Andreje Babiše (ANO) budou hlasy komunistů. Právě oni letos v červenci jako jediná nevládní strana podpořili menšinový kabinet při hlasování o důvěře. Za další podporu Babišovy vlády v pátek požaduje KSČM příslib splnění svých programových priorit, mezi nimi třeba zdanění finančních náhrad za církevní restituce. Premiér Babiš by měl podle informací ČT s komunisty jednat už v úterý.

Předseda KSČM Vojtěch Filip navrhuje, aby strana při pátečním hlasování o nedůvěře podržela menšinový kabinet ANO a ČSSD. Podle něj vláda splnila už tři ze sedmi priorit, díky kterým komunisté v létě vládu podpořili. „Část z nich máme naplněny, to znamená zvýšení minimální mzdy, růst mezd, valorizace důchodů,“ vypočetl předseda.

KSČM za toleranci vlády požadovala i podporu výstavby obecních bytů nebo zdanění finančních náhrad církvím. S restitucemi ale koalice zatím komunistům nepomohla. A právě to chtějí vládě připomenout. „Budeme samozřejmě trvat na tom, aby byly přísliby, které byly dány v těch sedmi prioritách, naplněny,“ řekl Filip.

V úterý odpoledne budou komunisté v pražské stranické centrále rozhodovat, jak se při hlasování o nedůvěře vládě nakonec zachovají. Kromě splnění sedmi svých priorit požadují i miliardové přesuny v návrhu státního rozpočtu na příští rok.

„V souhrnu si myslím, že to budou tak dvě tři miliardy,“ sdělil poslanec a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš. „Jednou z priorit bude nájemní bydlení, sociální služby budou nepochybně také zvednuty,“ dodal.

Hnutí ANO je diskusi otevřené. „Budeme se o tom bavit. Samozřejmě rozpočet má určité limity a já věřím, že najdeme konsensus,“ naznačila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).