Babišova rezignace snese odkladu. Vše je třeba nejdřív ověřit, říká komunista Grospič

Místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Komunisté netlačí na rychlou rezignaci premiéra Andreje Babiše (ANO). Nepovažují za hodnověrné tvrzení premiérova syna, že ho otec nechal unést na Krym, aby nevypovídal v kauze Čapí hnízdo. To v pondělí přinesl server Seznam Zprávy. Pozici KSČM v Interview ČT24 představil její místopředseda Stanislav Grospič.

Andrej Babiš neřekl komunistům na středeční schůzce s jejich předsedou Vojtěchem Filipem ke kauze nic nového. „Že s tím nemá nic společného a že to je věc vykonstruovaná, která je záměrně takto připravena,“ shrnul premiérova slova na setkání Grospič.

O tom, jak se KSČM nadále zachová, bude v úterý jednat mimořádný výkonný výbor KSČM rozšířený o předsedy krajských výborů. Názory by měli dodat i předsedové okresních výborů. „Chceme se poradit s členskou základnou, jak by strana měla dále v této věci postupovat,“ řekl místopředseda komunistů v Interview ČT24.

Zatím jsou to jen spekulace

Osobně zatím nemá na celou kauzu hotový názor. „To, co proniká ven, jsou do určité míry spekulace,“ řekl Grospič s tím, že informace z reportáže nepovažuje za dostatečně důvěryhodné.

„Hodnověrné by bylo, kdyby k tomuto závěru došly orgány činné v trestním řízení,“ řekl s tím, že komunisté chtějí, aby se k tomu tyto orgány vyjádřily.

„Věc je velice vážná, i kauza Čapího hnízda,“ připustil však. Otázky podle něj vzbuzuje délka trestního stíhání Andreje Babiše i jeho dětí.

„Pokud by se ty kauzy potvrdily, a potvrdit je mohou pouze orgány činné v trestním řízení, případně soud, tak on (Babiš) by z toho měl vyvodit svoji odpovědnost. Ale pokud se cítí nevinen nebo cítí, že s tím nemá nic společného, tak je na něm, aby v politické rovině přesvědčil své partnery, tedy ČSSD, případně jiné politické subjekty, aby mu důvěru vyslovily,“ řekl Grospič.

Rezignaci proto komunisté nebudou v současné chvíli po Babišovi požadovat. „Těžko po něm budeme chtít, nebo si to nátlakem vynucovat, aby takto reagoval na sdělení dvou novinářů, kteří tajně natočili výpověď jeho syna,“ vysvětlil svůj postoj. „Ten krok (rezignace) snese v nějaké době odkladu,“ dodal.

„Chceme, aby Česká republika měla stabilní vládu a aby se nám podařilo prosazovat něco z našeho programu,“ zdůraznil priority KSČM. Poslanecký klub je podle něj vcelku jednotný, že chce nejprve znát Babišovo vysvětlení a pozici orgánů činných v trestním řízení.

KSČM chce garanci, že se Česko nevydá na válečnickou stezku

Komunisté však přemýšlejí i o tom, co by se dělo, kdyby sněmovna vyjádřila Babišově kabinetu nedůvěru. „My si myslíme, že i kdyby došlo k té situaci, že by to nějakým způsobem ohrozilo fungování současné vlády, tak by se to nemělo týkat projednávání rozpočtu,“ zdůraznil Grospič.

Nevyloučil ani případnou spolupráci s SPD na podpoře Babišova kabinetu, kdyby hlasy těchto stran k udržení důvěry sněmovny potřeboval. „My máme mandát s Tomiem Okamurou rovněž vyjednávat,“ řekl. Zdůraznil však, že by strana trvala na svých programových prioritách. O programu SPD prohlásil: „Jsou tam věci, kde se budeme setkávat, a jsou tam věci, které jsou pro nás velice složité a nepřijatelné.“

Grospič naznačil, že KSČM si nebude klást nové podmínky pro podporu Babišovy vlády. Připustil však, že v jednom tématu bude žádat potvrzení dosavadních dohod. „Budeme chtít, aby hnutí ANO jednoznačně dalo garance, že Česká republika se nevydá válečnickou stezkou a nebude navyšována účast v zahraničních misích,“ řekl.