Fiala: Opozice má hlasy pro svolání schůze o nedůvěře vládě

Opozice shromáždila dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze sněmovny, na níž by se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě. Uvedl to předseda ODS Petr Fiala. Se svoláním schůze ale chce ještě počkat na vývoj v dalších dnech. Podle něj není vyloučeno, že sám premiér Andrej Babiš (ANO) vyvodí politickou zodpovědnost ze situace, která nastala po výrocích jeho syna ke kauze Čapí hnízdo.

„V tuto chvíli máme shromážděny podpisy na to, abychom mohli vyvolat schůzi k vyslovení nedůvěry vládě, ale počkáme na další dny a hodiny. Třeba i pan premiér vyvodí politickou odpovědnost z té situace, která se kolem něj objevila a která opravdu mimořádným způsobem ztěžuje fungování vlády, zatěžuje Českou republiku a je to situace, se kterou nemůžeme dál žít,“ řekl Fiala.

V úterý ohlásilo šest opozičních stran, které mají dohromady 92 poslanců, záměr svolat na příští týden mimořádnou schůzi a hlasovat o vyjádření nedůvěry vládě. Představitelé opozice také apelovali na poslance koaliční ČSSD a KSČM, která menšinový kabinet podporuje, aby se připojili k vyslovení nedůvěry kabinetu. Pro to jsou třeba hlasy 101 poslanců.

Odpovědnost řešit situaci je podle Fialy na sněmovně, které se vláda zodpovídá. Předseda ODS nicméně uvítal i záměr Senátu zabývat se problémem.

Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil řekl, že Senát pozval premiéra na čtvrteční jednání, aby záležitost vysvětlil. Babišova účast na zasedání komory zatím podle Vystrčila není potvrzena.

„Pokud nepřijde, tak potom pravděpodobně bez něj budeme muset jako Senát zaujmout stanovisko, které nebude o tom, že bychom se chtěli stát nějakými vyšetřovateli nebo soudci. My budeme chtít, aby došlo k naprosto jasnému oddělení nezávislého vyšetřování od možných vlivů státní moci, jejíž součástí a vrcholem je právě premiér,“ uvedl Vystrčil.