Zeman opět hledal chyby ve vládních dokumentech

Praha – Programové prohlášení by mělo splňovat i nadčasový přístup, nejen plán čtyřletého období, prohlásil prezident Miloš Zeman při zahájení dnešní schůze. Neodpustil si výtku směrem k nové koalici o rozporuplnosti programového prohlášení a koaliční smlouvy, našel prý sám 15 rozdílů. V projevu, během něhož Zeman zabrousil k celé řadě témat, vyzval k inspiraci skandinávskými zeměmi nebo vyslovil hlubokou nespokojenost s intervencí ČNB proti kurzu koruny. Zpomalila tím prý vstup ČR do eurozóny.

Zeman považuje programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu za dvě verze programového prohlášení. Sám podle svých slov vyniká v pečlivém čtení, což mu umožnilo odhalit 15 obsahových odlišností. „V koaliční smlouvě se dokonce na dvou místech hovoří o tom, že má být snížena DPH na léky, knihy a případně další komodity. V programovém prohlášení jsem se dočetl pouze o snížení DPH na léky,“ prohlásila hlava státu k příkladům údajné rozporuplnosti obou vládních dokumentů.

„Kdybych byl právní puntičkář, jako že nejsem, prohlásil bych, že programové prohlášení je porušením koaliční smlouvy. Ale já nic takového neřeknu…,“ dodal k pobavení některých poslanců. I tak ale vládě popřál úspěch.

Inspirace Skandinávií

Skandinávské státy představují pro Zemana vzorové země, sám se řadí k zastáncům vysokého zdanění - to, co stát na daních vybere, ovšem nesmí podle Zemana rozkrást, ale rozumně investovat do svého rozvoje. Investice by po vzoru severských států měla vláda směřovat do školství a zdravotnictví, Zeman se staví i za výraznější stimulaci ekonomiky.

Intervence ČNB nás vzdalují eurozóně

Prezident opět vyjádřil „hlubokou nespokojenost nad intervencí České národní banky, která kurz koruny uměle posunula mimo reálnou tržní hodnotu, a tím, ať již vědomě, nebo nevědomě, zpomalila náš vstup do eurozóny“. Svůj nesouhlas s intervencí vyjádřil už loni v listopadu. ČNB oslabila korunu vůči euru zhruba o sedm procent, aby odvrátila hrozbu poklesu spotřebitelských cen, za což sklidila kritiku. Podle guvernéra Miroslava Singera ale poslední údaje o vývoji spotřebitelských cen správnost intervencí potvrzují.

Prezident Miloš Zeman se přimlouval za vyšší podíl investic v návrhu státního rozpočtu pro rok 2015, což je podle něj jediný recept na snížení nezaměstnanosti: „Z krize se musíme proinvestovat… Kdo odmítá rozumné investice, nikoli pomníky typu aquaparku, škodí této ekonomice a škodí této zemi.“

V souvislosti s evropskou měnou hlava státu přivítala pasáž z vládního prohlášení, která se zaobírá vytvořením podmínek pro vstup do eurozóny. Z hlediska plnění maastrichtských kritérií, která je nutné splnit pro přijetí eura, nebrání podle něj nic tomu, aby ČR zahájila již nyní přípravné práce pro vstup do eurozóny. Nic také prý nebrání tomu, aby se ČR přiblížila dvouletému přechodnému období, v němž má být kurz koruny vůči euru fixován v úzkém pásmu.

Kde na to vláda vezme? ptá se Zeman

Podle jedné z „přátelských“ rad prezidenta směrem k vládě má programové prohlášení obsahovat termíny, aby mohlo být kontrolováno jeho plnění. Přijal ale s potěšením ujištění premiéra Sobotky, že vláda počítá i s legislativním plánem.

Miloš Zeman
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Nu a jedna z posledních přátelských poznámek. Když jsem si přečetl jakousi bilanci, to znamená na jedné straně cíle, na druhé straně prostředky, tak jsem se chtěl zeptat: 'Milí moji, a kde na to vezmete peníze?'“ řekl také Zeman. Podle něho jsou představy o rozpočtových úsporách na příjmové a výdajové straně nejasné.

Čtyři varianty vývoje vládních předsevzetí podle Miloše Zemana:

Dvě pozitivní

  • Ministru financí Andreji Babišovi (ANO) se podaří najít dostatečné rezervy na to, aby byly vládní sliby naplněny. Pak by prý měl být navržen na Nobelovu cenu za ekonomii.
  • Bude nutné přistoupit ke zvyšování daní.

Dvě negativní

  • Vláda oznámí, že její sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického kontextu, a začne postupně ztrácet důvěru občanů.
  • Kabinet sliby splní za cenu dalšího neúměrného zadlužování, což povede k odříznutí cesty do eurozóny.

Reakce z koalice: Oblíbená témata a běh na dlouhou trať

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v programovém prohlášení a koaliční smlouvě problém nevidí, jde pouze o interpretaci. Zeman se v projevu podle něj věnoval svým oblíbeným tématům. „To podstatné je, co vláda bude dělat,“ řekl Bělobrádek novinářům. Jeho stranický kolega, ministr zemědělství Marian Jurečka má za to, že Zeman by mohl být k vládě a občanům pozitivnější.

„Začínáme od nuly. Ten projekt je na dlouho, není možné čekat, že za půl roku nebo za rok seženeme peníze,“ reagoval na Zemanova slova o financích na vládní plán vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zemanovi dal nicméně za pravdu v tom, že v minulosti politici v ČR sliby neplnili.