17 haléřů. Jak putovala pražská jízdenka na Panenské ostrovy?

Praha - Policie minulý týden zadržela lobbistu Ivo Rittiga v souvislosti s kauzou předražených jízdenek v pražském dopravním podniku. Kdekdo si na úlovku připisoval zásluhy. Trochu se ale zapomnělo, že kauzu objevil před více než dvěma lety právě pořad Reportéři ČT. O praxi vyvádění peněz na Panenské ostrovy v něm promluvil obchodní ředitel jízdenkové firmy Neograph. Paradoxně to byl on, kdo měl jako první potíže s policií, a ty neskončily dodnes, ačkoli stíhání se postupně rozšířilo i na velké ryby.

Velká ryba v síti (zdroj: ČT24)

„Když jsem vstoupil do své kanceláře, naskočili za mnou tři ozbrojenci, zavřeli dveře, začali mě tam dusit a brali mi násilím mobilní telefon,“ líčí Vladimír Sitta mladší dramatické převzetí firmy Neograph, která vyráběla jízdenky pro pražský dopravní podnik. Společnost založil jeho otec a pan Sitta v ní pracoval jako obchodní ředitel. Vpád najaté bezpečnostní agentury zorganizovala právní firma Šachta & Partners měsíc po odvysílání reportáže, v níž Sitta mladší odhalil vyvádění peněz z Dopravního podniku hlavního města Prahy na Panenské ostrovy.

Podle zjištění Reportérů ČT je pro celou kauzu zásadní smlouva z roku 2007. Vyplývá z ní, že skoro polovina peněz, které dopravní podnik Neographu posílá za dodání jízdenek, putuje dále na Panenské ostrovy do společnosti Cokeville Assets. Sitta existenci provizní smlouvy mezi Neographem a firmou Cokeville Assets potvrdil: „Určitě to musí být v řádech několika desítek milionů korun.“ Podstatnou součástí smlouvy je ujednání o výši provize, kterou Neograph firmě Cokeville Assets na Panenské ostrovy posílá: „V případě, že budou dle smlouvy o dílo objednány jízdenky a jízdní doklady v režimu řádných objednávek, bude výše smluvní odměny činit 17 haléřů za každý 1 objednaný kus.“

Jízdenky DPP
Zdroj: ČT24

Firma Neograph, v níž je pan Sitta obchodním ředitelem, má dva majitele. Jedním je Sittův otec, druhým podílníkem a předsedou představenstva je ing. Jan Janků, který smlouvu podepsal. „On přišel dodatečně s tím, že podmínkou dopravního podniku je uzavření jakési provizní smlouvy. Tak nám to prezentoval. Prezentoval to mně, prezentoval to tak i druhému spolumajiteli Neographu,“ vysvětluje Vladimír Sitta.

Na otázku, zda mu nepřišlo poněkud podivné, že by se část peněz měla posílat někam na Panenské ostrovy, místopředseda představenstva společnosti Neograph Vladimír Sitta starší odpověděl: „Když vám partner řekne, že to je zásadní podmínka pro to, abychom ten výrobní obchodní vztah mohli realizovat, tak to přijmu, jak mi to partner poskytne, a věřím tomu. Nemám důvod mu nedůvěřovat.“ Jan Janků ale verzi, že uzavření provizní smlouvy bylo podmínkou dopravního podniku, odmítá: „To je nesmysl.“

Sitta mladší se rozhodl na vyvádění peněz upozornit ale až zhruba dva roky po podpisu podezřelé smlouvy. „Dal jsem si přes Vánoce z roku 2009 na 2010 čas na rozmyšlenou a v lednu 2010 jsem šel na protikorupční policii. Absolvoval jsem několik schůzek, během kterých jsem předal kompletně písemné důkazy, faktury a smlouvy. Důkazy jsem začal sbírat v době, kdy do společnosti Neograph začaly přicházet první faktury z Panenských ostrovů. Pan Janků je nechal proplatit až po více než roce od podpisu smlouvy s dopravními podniky.“ Po odvysílání reportáže primátor Bohuslav Svoboda odvolal ředitele DPP Martina Dvořáka a vypověděl smlouvu s Neographem jako neakceptovatelnou.

Dopravní podnik hlavního města Prahy
Zdroj: ČT24

Jenže pan Sitta začal v příběhu tahat za kratší konec. Společník jeho otce, Jan Janků, totiž firmu ovládl. Na partnera Vladimíra Sittu staršího a jeho syna podal trestní oznámení kvůli údajnému tunelování Neographu a prosadil jejich odchod z podniku. Během násilného převzetí firmy se oba muži dovídají, že už ve firmě nepracují. „Žádal jsem ing. Janků, aby mi vysvětlil, co se děje, ale on mi řekl, že se do firmy už nikdy nedostanu,“ popsal situaci Sitta starší. Převzetí firmy jim umožnilo usnesení, které na základě žádosti Jana Janků vydala JUDr. Lenka Broučková z Městského soudu v Praze. Soud totiž došel k závěru, že firma déle než tři roky nevolila představenstvo.

Rozhodnutí Městského soudu v Praze z roku 2011:

"Vzhledem k výše uvedenému soud zjistil, že zapsaným členům představenstva funkce v představenstvu zanikla uplynutím funkčního období a společnost nemá od 19.7.2008 žádného člena představenstva."

Bylo tudíž snadné vyhovět návrhu Jana Janků, polovičního spoluvlastníka firmy, aby za členy představenstva byli místo otce a syna Sittových jmenováni jeho lidé – bratr Martin a právník Robert Vladyka. Takový postup, tedy rozhodnutí nebo jmenování chybějících členů představenstva na základě rozhodnutí soudu, není nestandardní. Soud tak právě v situacích, kdy představenstvo není obsazeno, reaguje a plní funkci valné hromady tím, že na základě návrhu někoho, kdo projeví právní zájem, rozhodne o dočasném jmenování chybějících členů představenstva. S tím Vladimír Sitta starší souhlasí: „Ano, to 'propadnutí lhůty' a včasné nepřevolení nás v představenstvu je pravda. Bohužel, využilo se toho, že tuto agendu měl na starosti ing. Janků. Častokrát jsem jej na to upozorňoval, ale on byl pasivní a nekonal. Dnes nevím, zda úmyslně, či z lenosti. Já to za něho odmítl udělat, což samozřejmě dnes považuji za hrubou chybu.“

Dva měsíce poté, co přišli o svou firmu, policie otce a syna Sittovy obvinila. Klade jim za vinu, že v době sporů založili vlastní firmy ve stejném oboru a poškozovali tak Neograph. Například tím, že faktury ze své nové firmy propláceli na úkor Neographu. „Musel bych být asi úplný blázen, kdybych šel oznámit na protikorupční policii, že jsou z Neographu vyváděny fiktivní provize na Panenské ostrovy, a pak bych se rozhodl, že čtyři měsíce nato začnu zcela nezastřeným transparentním způsobem převádět ze své společnosti do Neographu nějaké faktury,“ komentuje Sitta ml. Právní zástupkyně Jana Janků Katarína Kožiaková-Oboňová se k této záležitosti prozatím nevyjádřila. Jen konstatovala, že ve věci trestního stíhání obou Sittů vystupuje jako poškozená společnost Neograph, nikoliv přímo pan ing. Janků.

O šetření případu nechtěl referovat ani někdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec, což také uvedl v r. 2011 na policejním webu. Podle Sitty mladšího je však třeba vzít v úvahu, kdo byl před čtyřmi lety ve vedení protikorupční policie, kdo seděl na vrchním státním zastupitelství v Praze a kde ti lidé jsou dnes.

Vrchním státním zástupcem v Praze byl v letech 2007 až 2012 Vlastimil Rampula. Dnes je jedním z advokátů Ivo Rittiga. A právě známý zákulisní hráč pražské politiky je od minulého týdne stíhán jako ten, který měl z předražených jízdenek tajně profitovat. Ve stejný den byl společně s ním z praní špinavých peněz obviněn i právník David Michal, společník Neographu Jan Janků a také podnikatel Peter Kmeť. O den později byl obviněn i právník Marek Stubley. „Bylo jim sděleno obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti,“ prohlásila Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně v Praze. Obvinění ale své stíhání nechápou.

Obvinění v kauze Neograph
Zdroj: ČT24

Už v říjnu 2013 obvinila policie kvůli jízdenkám i bývalého generálního ředitele DPP Martina Dvořáka a jeho zástupce pro ekonomiku Ivo Štiku. Tehdy Martin Dvořák na ČT24 v pořadu Události, komentáře prohlásil: „Já se nejenže cítím být nevinen, mně ta kauza přijde neuvěřitelně trapná a hloupá. Policie má k dispozici takové množství právních znaleckých posudků, podkladů, důkazů a stanovisek jiných policejních útvarů, že opravdu nerozumím, že byla schopna napsat na papír to, co napsala.“

Všechny jmenované policie stíhá na základě svědectví, které poskytl Vladimír Sitta mladší. Ten je ale nadále i se svým otcem stíhán. „Ironií osudu se stal pravý opak toho, kdy nám stát papírnu, kterou jsme chtěli chránit i se všemi důkazy, sebral a dal ji do rukou lidem, kteří posílali 17 haléřů na Panenské ostrovy,“ uzavřel pan Sitta mladší.