Mašínová zpět pozemky v Lošanech nedostane, soud zamítl žalobu

Lošany - Zdena Mašínová nedostane zpátky rodinný statek v Lošanech na Kolínsku. Její žalobu zamítl z formálních důvodů Krajský soud v Praze. Majetek rodině Mašínově zabavili komunisté, celý ho nikdy nedostala zpět, protože Zdenini bratři Ctirad a Josef byli za hranicemi. A to je problém i teď - aby se soud mohl případem zabývat, museli by všichni spoluvlastníci podat žalobu společně.

Usedlost v Lošanech rod Mašínových obýval po staletí. Po jeho zestátnění se z chlévů staly dílny a z obytného domu ubytovna pro zaměstnance. Nyní je i kvůli nejasnému vlastnictví prázdný. Zdena Mašínová proto požádala o jeho vydání. „Od devadesátého roku mě velice iritovalo, že tento rodinný majetek, který byl majetkem našeho otce, je doposavad ukraden,“ řekla Mašínová.

Sama vlastní dvě osminy nemovitosti, zbytek patřil bratrům. Stát jim podíly nevrátil kvůli tomu, že neměli české občanství. Soudy teď zamítly i žalobu Zdeny Mašínové – ne kvůli podstatě věci, ale kvůli formální chybě. „Sama žalovat nemůže, musí žalovat všichni dědicové,“ vysvětlila soudkyně Jana Hráchová.

Soud z formálních důvodů nevydal majetek Zdeně Mašínové (zdroj: ČT24)

Zdena Mašínová se hodlá obrátit na svého bratra Josefa a na dědice po Ctiradovi, aby se k žalobě připojili. Josef Mašín ale o soudní při nemá zájem. „Budu s ní o tom muset promluit, já osobně se soudit před českými soudy nechci,“ prohlásil.

Josef Mašín dosud žije ve Spojených státech, Ctirad tam zemřel v srpnu 2011. Jejich skupina v roce 1953 zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Někteří lidé jim ale dodnes vyčítají, že postřelili hasiče a zastřelili ozbrojeného muže, který převážel peníze, a chloroformem omámeného příslušníka tehdejší policie.