Státní zástupce obžaloval pět lidí za tragédii při rally v Lopeníku

Zprávy v 16: Státní zástupce obžaloval pět lidí kvůli smrti čtyř dívek při Rallye v Lopeníku (zdroj: ČT24)

Státní zástupce obžaloval pět lidí za tragédii v Lopeníku na Uherskohradišťsku, kde při rally v roce 2012 zabil závodní vůz čtyři dívky. Informaci České televizi potvrdil státní zástupce Tomáš Pindur. Mezi obžalovanými je znovu traťový komisař Petr Plášek, další čtyři obžalovaní jsou lidé, kteří se podíleli na organizaci závodu.

Pětice lidí, kterou státní zástupce obžaloval, je stíhána za usmrcení a ublížení na zdraví z nedbalosti a přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Policie předala spis s návrhem na podání obžaloby letos v srpnu. „Dnešního dne jsem podal obžalobu na celkem pět osob. Jedná se o jednoho traťového komisaře a čtyři osoby, které se podílely na organizaci rally, na zajištění bezpečnosti rally,“ uvedl státní zástupce Tomáš Pindur z Okresního státního zastupitelství v Uherském Hradišti.

Mezi obviněnými je znovu i traťový komisař

Traťový komisař Petr Plášek, který je znovu mezi obviněnými, už v minulosti jako jediný stanul kvůli nehodě před soudem. Svoji vinu ale od počátku odmítal, poukázal na nedostatečné školení traťových komisařů i na to, že na místě údajně nebylo značení.

Okresní soud v Uherském Hradišti ale v roce 2015 dospěl k závěru, že Plášek pochybil. A to když dívky, které při nehodě zahynuly, z nebezpečného místa nevykázal. Dostal osmnáctiměsíční podmíněný trest. Brněnský krajský soud ale poté rozsudek zrušil a věc vrátil k došetření státnímu zástupci. Odvolací soud poukázal na údajná pochybení pořadatelů, kteří nezajistili bezpečnost diváků. Pláškovo pochybení označil krajský soud za marginální.

Nejvyšší soud (NS), na který se obrátil stížností ministr spravedlnosti Robert Pelikán, označil verdikt krajského soudu za chybný. Podle nejvyšší instance krajský soud vrácením věci do přípravného řízení s výzvou ke zvážení případného stíhání dalších lidí porušil zákon ve prospěch Pláška. Výrok NS měl ale jen akademický význam, rozhodnutí krajského soudu tak zůstalo platné.

Plášek byl znovu obžalován v květnu 2017. Kauzu měl opět řešit uherskohradišťský okresní soud. Žalobce ale nakonec obžalobu od soudu stáhl a policii nařídil, ať okolnosti nehody znovu prošetří.

  • Nehoda se stala 10. listopadu 2012 v obci Lopeník na Uherskohradišťsku při úvodní rychlostní zkoušce závodu Autogames RallyShow Uherský Brod.
  • Vůz Mitsubishi Lancer vyjel v rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinu z trati, zabil čtyři diváky a další dva zranil.
  • Oběťmi nehody byly dívky z Lopeníku a nedaleké Nivnice, kterým bylo 7, 18, 18 a 20 let. Zranění utrpěli jednadvacetiletý muž a dvaapadesátiletá žena.
  • Havarovaný vůz řídil brněnský advokát Michael Bartončík. Navigátora mu dělal jeho bratr Josef, rovněž právník. Oba vyvázli z nehody bez zranění. Podle tisku jsou to synové prvního polistopadového předsedy Československé strany lidové Josefa Bartončíka.
  • Řidič vozu krátce po události odmítl, že by nesl vinu na nehodě, kterou podle svých slov nemohl ovlivnit. Za hlavní příčinu neštěstí označil silný boční či zadní vítr.
  • Michael Bartončík krátce nato oznámil, že už nebude dál závodit. Bratři, kteří českou rallye jezdili deset let, vyjádřili rodinám soustrast už krátce po nehodě.
  • Podle soudního znalce Františka Kropáčka dupl řidič vozu na horizontu na brzdu kvůli prohlubni ve vozovce. Auto se tak dostalo do smyku, vyjelo mimo silnici a po nárazu do kanálové vpusti přestalo být ovladatelné.
  • Zdroj: ČTK