Pelikán podal stížnost kvůli postupu soudu při řešení smrti čtyř dívek v Lopeníku

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nesouhlasí s postupem brněnského krajského soudu v případu tragické nehody při rallye v Lopeníku. Osudem traťového komisaře Petra Pláška, u kterého brněnská justice zrušila osmnáctiměsíční podmínku, se tak bude zabývat Nejvyšší soud.

Při tragédii na RallyShow Uherský Brod nedaleko obce Lopeník na Slovácku zemřely v roce 2012 po nehodě závodního vozu čtyři dívky. Plášek je měl jako traťový komisař vykázat ze zapovězeného prostoru, což ale neudělal. 

V únoru 2015 dostal u soudu v Uherském Hradišti 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku.  Podle první instance závodní trať v místě nehody důsledně nestřežil. Plášek se hájil tím, že jej pořadatelé akce nedůsledně proškolili jako komisaře, a odvolal se. 

Krajský soudce Josef Teplý následně loni v prosinci uvedl, že pochybení traťového komisaře Pláška bylo marginální, odsuzující rozsudek zrušil a ostře kritizoval pořadatele závodů. Nařídil, aby státní zastupitelství s policií zkoumalo právě odpovědnost pořadatelů za neštěstí. 

Pelikán: Soud neměl zkoumat, kdo další je vinen. Měl rozhodnout

S tímto postupem ale nesouhlasí ministr spravedlnosti Robert Pelikán, podle kterého postupoval Krajský soud v Brně nezákonně. „Úkolem odvolacího soudu nebylo zkoumat, zda někdo další odpovídá za následek. Jeho povinností bylo rozhodnout, zda má trestní odpovědnost obviněný a v jakém rozsahu,“ zdůvodňuje Pelikán ve stížnosti, se kterou se obrátil na Nejvyšší soud. 

Ministr tak vyhověl Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které podání stížnosti navrhlo. I pokud by Nejvyšší soud ale stížnosti ministra vyhověl, na výsledku se nic nezmění. Nejvyšší soud nemůže rozhodnutí odvolacího soudu zrušit, pokud bylo ve prospěch obviněného, porušení zákona proto může konstatovat pouze tzv. akademickým výrokem. Policie a státní zástupce proto musí věc znovu prošetřit a případně znovu podat obžalobu. 

„Dostal se do stadia před podáním obžaloby a teď musíme počkat, jak to dopadne, protože spis je na ministerstvu,“ řekl v červnu MfD státní zástupce Tomáš Pindur, který měl kauzu na starosti u okresního soudu. Úkolem státního zastupitelství je obnovit vyšetřování, důkladně zvážit odpovědnost všech za neštěstí a vyvodit z toho závěry v trestním řízení.

Tragická nehoda se stala 10. listopadu 2012. Při první rychlostní zkoušce Rallye Lopeník vyletělo závodní auto bratří Bartončíkových mimo trať a narazilo do skupiny pěti divaček; nejdříve srazilo dvě z nich poblíž hromady dřeva, otřelo se o betonový sloup, a asi o 50 metrů dále u plotu smetlo i další divačky. Dvaapadesátiletá žena utrpěla těžké zranění, čtyři dívky v rozmezí od sedmi do dvaceti let střet nepřežily.

Záznamy z kamer ze závodních vozů potvrdily, že k traťovému komisaři se pár minut před tragédií připojilo několik osob. Podle předpisů měl traťový komisař divačky z místa nebezpečného pro sledování závodu vykázat, ze záznamu vyplývá, že to neudělal. Paradoxem je také skutečnost, že tři ze čtyř obětí se měly stát traťovými komisařkami a několik hodin před rallye samy prošly řádným školením.

Jezdce Michaela Bartončíka ani navigátora Josefa Bartončíka police z nehody neobvinila. „Vznikla jezdeckou chybou řidiče a podepsal se na ní i poryv bočního větru, ale v tomto případě není možné vyvozovat odpovědnost posádky vozidla, protože šlo o řádně schválený závod na uzavřené trati s tím, že o bezpečnost v okolí se postará pořadatel. Ten také musí zajistit, že v nebezpečné blízkosti nebudou žádní diváci,“ vysvětlila Macalíková.

Pieta na místě nehody
Zdroj: ČT24