V Plzni spadl vrtulník na výrobní halu, na místě zemřeli čtyři lidé

V Plzni spadl vrtulník na výrobní halu, na místě zemřeli čtyři lidé (zdroj: ČT24)

Na výrobní halu v Plzni spadl ve středu navečer malý vrtulník Robinson. Nehoda si vyžádala životy čtyř lidí: tři muži a žena tvořili posádku. Podle informací České televize se vrtulník propadl střechou výrobní haly.

Vrtulník se zřítil na výrobní halu žárové zinkovny v Domažlické ulici v průmyslové zóně na Borských polích. Záchranáři tam vyslali všechny dostupné posádky, vzlétl i záchranářský vrtulník, ten ale odletěl bez pacientů. Na místo zamířili také hasiči a policie. Stroj zůstal viset na konstrukci haly.

„Podle informací od svědků nehody vrtulník nejprve pomalu letěl nad jinou výrobní halou, kde se téměř zastavil, a pak vrávoravě pokračoval v letu, než se zřítil na halu,“ uvedla reportérka České televize.

„Bohužel dvě osoby utrpěly zranění neslučitelná se životem a na místě zemřely. O život dalších dvou členů posádky ještě záchranáři bojovali. I přes veškerou snahu záchranářských týmů ale nedošlo k obnovení životních funkcí a lékařka musela i v tomto případě konstatovat smrt,“ řekl mluvčí záchranné služby Martin Brejcha.  

Nehoda vrtulníku stála život čtyři lidi (zdroj: ČT)

V areálu firmy zřejmě nikdo zraněn nebyl, v objektu se v době tragédie s největší pravděpodobností nikdo nenacházel. „Jedná se o menší halu asi 25 krát 15 metrů, vysoká je kolem pěti metrů, byla úplně prázdná,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Na místě byl večer i dron, který halu prohledával.

Z vrtulníku unikly i provozní kapaliny, únik ale nebyl tak velký. „Požár nevznikl, ani nevznikne,“ řekl mluvčí hasičů. Budovu prověřoval statik, podle jeho vyjádření zřícení konstrukce nehrozí. „Hasiči po domluvě s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod provedou stabilizaci budovy a následně vyproštění vrtulníku,“ dodal Poncar.

Odborníci z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod přijeli kolem 21. hodiny, vrak budou hasiči vyzvedávat až ve čtvrtek dopoledne.

Podle policejní mluvčí Dany Ladmanové byli oběťmi členové posádky vrtulníku. Na palubě byl podle informací policejní mluvčí plzeňský podnikatel, jehož společnost vyrábí součástky do letadel. „Jednalo se o jednoho Čecha a tři cizince,“ dodala policejní mluvčí Dana Ladmanová. Podle neoficiálních informací to byli Thajci, policie ale jejich totožnost nepotvrdila.

Na sociálních sítích lidé z Plzně tvrdí, že stroj krátce před nehodou létal v malé výšce nad centrem města, kroužil například kolem věže katedrály. Podle serveru www.krimi-plzen.cz vrtulník patří plzeňské firmě Workpress Aviation, která sídlí na Borských polích. Firma vlastnila dva vrtulníky, jeden k nich neznámý vandal začátkem prázdnin zničil kameny.

Stejný typ vrtulníku se zřítil i před dvěma lety

Podle manažera vnějších vztahů Zdravotnické záchranné služby Vítězslava Sladkého se zřítil soukromý vrtulník Robinson R 44. „Podle svědků letěl nad terénem, nezvládl manévr, přetočil se na bok a následně spadl,“ uvedl. Tento typ byl například na Novém Zélandu vyšetřován pro vysoký počet nehod.

Stroj stejného typu Robinson R 44 Raven se v kraji zřítil i v srpnu 2016 u Plas. Zemřeli v něm dva muži, instruktor a pilot ve věku 55 a 43 let. Pilot nacvičoval s instruktorem přistání při selhání motoru, takzvanou autorotaci. Instruktor nalétal s vrtulníky přes 6 tisíc hodin, pilot víc než 54 hodin. Jedním z členů posádky byl bývalý pilot letecké záchranné služby. Podle závěrečné zprávy zavinila nehodu série chyb pilota při nácviku autorotace.