Bývalý šéf Čepra zatím za mříže nemusí, údajný daňový únik bude znovu řešit městský soud

Vrchní soud vrátil k novému projednání kauzu údajného daňového úniku bývalého generálního ředitele firmy Čepro Tomáše Kadlece. Původní trest 5,5 roku ve vězení tak neplatí a případ se vrací k pražskému městskému soudu. Kauza se týká Kadlecova švýcarského konta, kam v době jeho šéfování Čepru údajně přišlo nepřiznaných zhruba 35 milionů korun. Vzhledem k výši škody hrozí Kadlecovi pět až deset let vězení.

Obžaloba tvrdí, že Kadlec ve svých daňových přiznáních úmyslně zatajil částky, které v amerických dolarech a eurech obdržel v letech 2003 a 2004 na své konto u švýcarské Coutts Bank.

Státní zastupitelství poukazuje na to, že Kadlec byl vlastníkem a jediným disponentem účtu. Zkrácením daně z příjmu fyzických osob údajně způsobil České republice škodu 11,4 milionu korun.

Kvůli tomu mu letos v březnu pražský městský soud uložil kromě 5,5 roku za mřížemi také peněžitý trest ve výši pět milionů korun. Pokud by Kadlec nezaplatil, trest by se mu prodloužil o dalších 18 měsíců.

Sám Kadlec označuje celou kauzu za nesmyslnou, protože peníze na kontě prý nikdy nebyly jeho příjmem a později je prý vrátil. Odvolací senát chtěl kauzu začít u vrchního soudu projednávat 7. září, nakonec ale už koncem srpna v neveřejném zasedání rozhodl tak, že verdikt rovnou zrušil.

Bývalý ředitel Čepra byl letos nepravomocně odsouzen ještě v dalším případu. Dostal čtyřleté vězení za porušení povinnosti při správě majetku Čepra.