Parkovací stání může prodloužit koupi staršího bytu. Komplikací je předkupní právo

Komplikace s předkupním právem (zdroj: ČT24)

Předkupní právo začíná, alespoň podle některých realitních kanceláří, brzdit prodej bytů s garážemi nebo třeba sklepy. Podíl na nebytové jednotce se od letoška musí nejdřív nabídnout ostatním spolumajitelům. Tuto povinnost vrátila do praxe novela občanského zákoníku.

Pokud majitel prodává byt i s garážovým stáním, které je součástí domu, mají na něj primárně nárok ostatní vlastníci bytových jednotek. Prodávající tedy od všech musí získat souhlas, že se předkupního práva vzdávají – teprve pak může parkovací místo prodat novému zájemci o byt.

V praxi to zažila Jana Suja – koupě bytu se jim s manželem kvůli garážovému stání protáhla o dva měsíce. Všechny obyvatele bytového domu musely oslovit i paní Zdeňka a její sestra, když chtěly prodat byt po rodičích. I k němu totiž patřil podíl na nebytových prostorech.

„Tři hodiny jsme je obcházely. Tak tři čtvrtiny lidí vůbec neví, o co se jedná,“ popsala svou zkušenost paní Zdeňka. Zastihly přitom jen část obyvatel – zbylým asi 70 majitelům musely poslat dopisy. Po dvou měsících mají vyřízenou sotva polovinu.

Realitní makléř David Jelínek ze společnosti Bidli reality dodává, že tento zdlouhavý a komplikovaný proces může ovlivnit i cenu nemovitosti. „Samozřejmě směrem dolů,“ konstatuje.

„Komplikací je prodlužování prodeje samotného kvůli zákonné tříměsíční lhůtě na vyjádření ostatních majitelů,“ konstatuje vedoucí právního oddělení společnosti Fincentrum Reality Andrea Daňhelová.

Předkupní právo ale chrání spolumajitele rodinných domů. Odpadá riziko, že třeba jeden ze sourozenců prodá svůj podíl domu po rodičích někomu cizímu.