Bývalý zpravodajec Páleník čelí obžalobě za nevýhodný pronájem nádrže na ropu

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo dva bývalé vysoké úředníky Správy státních hmotných rezerv (SSHR) za to, že v roce 2013 uzavřeli dodatek na pronájem prázdné nádrže v Nelahozevsi. Ten původně platila firma Viktoriagruppe, dodatek jí ale této povinnosti zbavil. Od té doby nádrž musela platit SSHR, měsíčně ji to stálo čtyři miliony korun. Jedním ze stíhaných je bývalý šéf organizace Ondrej Páleník, který byl loni nepravomocně odsouzen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.

„K Městskému soudu v Praze byla podána obžaloba ve věci dvou bývalých vysokých úředníků Správy státních hmotných rezerv, a to pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ řekl ČT dozorující státní zástupce Tomáš Minx.

Už dříve uvedl, že dvojice údajně nehospodárně nakládala s majetkem státu. Nyní doplnil, že obvinění svým počínáním podle kriminalistů způsobili škodu nejméně ve výši 49 milionů korun. Obžalovaným hrozí 5 až 12 let vězení.

Kvůli dodatku platil stát čtyři miliony měsíčně

Páleník vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014. Současný předseda instituce Pavel Švagr před časem řekl, že kauza souvisí se společností Viktoriagruppe, která se zavázala hradit státnímu provozovateli ropovodů, firmě Mero ČR, náklady na pronájem nádrže.

V roce 2013 byl ale podepsán dodatek ke smlouvě, který firmu této povinnosti zbavil. Od té doby platila pronájem prázdné nádrže SSHR. Měsíčně takto vynaložila čtyři miliony korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Páleník vinu popírá

Ondrej Páleník svou vinu popírá. „Když nic nevím, těžko se můžu vyjadřovat. Obžalobu neznám. V každém případě se cítím absolutně nevinen a vítám příležitost očistit své jméno u řádného a nezávislého soudu,“ sdělil ČT. 

Před nástupem do čela SSHR řídil Páleník Vojenské zpravodajství. Za to, že údajně vyhověl tehdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové (dnes Nečasové) ohledně nelegálního sledování premiérovy manželky zpravodajci, ho loni soud nepravomocně potrestal podmínkou v délce 1,5 roku a pětiletým zákazem činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Podle verdiktu, proti němuž se na místě odvolal, se Páleník dopustil zneužití pravomoci.

Druhým obžalovaným je podle médií Páleníkův předchůdce ve funkci a jeho pozdější zástupce Tomáš Perutka.